Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Štola s marcipánem, ořechy a kandovaným ovocem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Štola s marcipánem, ořechy a kandovaným ovocem - postup přípravy

Každý dodržuje o Vánocích určité tradice, mezi které patří například také pojídání štoly s marcipánem. Pokud chcete tuto tradici zařadit k těm svým, vyzkoušejte jednoduchý recept paní Jany Podolákové Burkartové.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Všechny ingredience smíchejte v robotu dohromady a poté rukama uhněťte těsto. 

Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

2. KROK

Z těsta vytvarujte váleček, který ve středu mírně promáčkněte a do tohoto místa umístěte nakrájený marcipán, přes který přečnívající těsto přehněte tak, abyste jej zakryli. 

3. KROK

Tip: Místo marcipánu můžete použít například perníkovo-mandlovou hmotu. Konkrétně v tomto receptu byl použit Anthon Berg Ren Rå marcipán, viz foto níže.

4. KROK

Štolu s marcipánem dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut. 

Poznámka: Zda je štola hotová poznáte tak, že do jejího středu zapíchnete špejli. Pokud se na špejli chytá těsto, pečte dále. Pokud je špejle čistá, můžete štolu z trouby vyndat.

5. KROK

Ještě horkou štolu potřete rozpuštěným máslem a v silné vrstvě ji posypte moučkovým cukrem. 

Poznámka: Je vhodné připravit štolu přibližně týden před Štědrým dnem a po vychladnutí ji zabalit do potravinové fólie. Po rozbalení je štola krásně vláčná a má dlouhou trvanlivost.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů