Kuřecí roláda s míchanými vejci, pažitkou a slaninou - postup přípravy
Kuřecí roláda je klasika, která je na výrobu poněkud pracnější kvůli vykošťování kuřete. To je důvod, proč tento recept není úplně vhodný pro začátečníky. Pokud se vám ale práce podaří, příprava rolády už je dílem pár chvil. Zkuste ji podle receptu od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Celé kuře vykostěte a mezi prsíčky rozřízněte, abyste vytvořili velký plát. Ten mírně naklepejte, podle chuti osolte a opepřete a po celé ploše potřete plnotučnou hořčicí.
V kastrůlku na troše oleje zpěňte jemně pokrájenou cibulku a přidejte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky. Smažte obojí dozlatova a nakonec přidejte tři nebo čtyři vajíčka, hrst nasekané pažitky a míchejte, dokud vejce neztuhnou do vláčné konzistence. Ihned vajíčka odstavte ze sporáku, vyklopte je na kuřecí plát a rozetřete je po celé jeho ploše. Nakonec na roládu rozložte na kousky pokrájenou kapii a stočte maso do pevné rolády.
Přemístěte roládu do pekáče, podsypejte nakrájenou cibulí, podlijte trochou vody a přikápněte asi lžíci oleje. Znovu na povrchu maso osolte a opepřete, posypejte kmínem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C asi 1 hodinu.
Mezitím uvařte brambory doměkka, slijte je a nechte okapat. V hrnci k nim přidejte máslo a horké mléko a vyšlehejte je do nadýchaného pyré.
Po upečení rolády zahustěte šťávu v pekáči hladkou moukou rozmíchanou v troše vody a dobře promíchejte. Podávejte roládu spolu s bramborovým pyré, přelitým trochou šťávy a s oblohou z nakládané zeleniny.