Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté kefírové koláče plněné vanilkovým tvarohem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kynuté kefírové koláče plněné vanilkovým tvarohem - postup přípravy

Máte chuť na koláče? Nechoďte pro ně do pekárny a upečte si je doma sami. Nepotřebujete na ně žádné zvláštní suroviny a radost z nich budete mít dvojnásobnou. Jednak vás vyjdou levněji a jednak budou mnohonásobně chutnější. Čerstvé a domácí je vždycky lepší než kupované. Navíc jejich přípravu zvládne i začátečník a na své strávníky uděláte hluboký dojem.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kefír lehce zahřejte v mikrovlnné troubě a přidejte k němu droždí a dvě lžíce cukru. Promíchejte a nechte na teplém místě stát zhruba 15 minut, aby se sušené kvasinky aktivovaly. To poznáte podle toho, že se na povrchu směsi začne tvořit pěnivá čepice. V tu chvíli můžete pokračovat v práci.




Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte sůl a vanilkový cukr a promíchejte. Na vrchu směsi udělejte důlek, do kterého vyklepněte vajíčko, přilijte rozpuštěné máslo a zalijte celou směs aktivovaným kváskem. Elektrickým hnětačem či ručně pak zadělejte jednolité těsto, které by mělo být měkké, poddajné a nemělo by se lepit na ruce. To pak zformujte do bochánku a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou či potravinářskou fólií na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

Než těsto vykyne, připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh vyklopte do misky, přidejte k němu vajíčko, vanilkový, krupicový cukr a podle chuti nerozpustný granulovaný cukr a dobře promíchejte. Takto připravenou hmotu zakryjte a nechte odpočívat, dokud těsto nevykyne.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál, propracujte ho a rozdělte ho na 8 až 10 kousků, z nichž vyválejte kuličky. Ty pak nechte dalších 15 minut odpočívat a kynout.

Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Poté, co kuličky vykynou, vezměte si k ruce skleničku s kulatým dnem, které pomažte trochou oleje, a do každé koule vtiskněte hlubokou prohlubeň a naplňte ji tvarohovou hmotou. Takto připravené koláče vyskládejte na plech, opět zakryjte utěrkou a nechte další půlhodinu stát. Mezitím si můžete rozehřát troubu na 180 °C. Po vykynutí dejte koláče péct po dobu 25 minut.

Po dopečení nechte koláče vychladnout, zasypejte je moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů