Kynuté rohlíčky s makovou náplní - postup přípravy
Z kynutého těsta vylepšeného troškou perníku můžete upéci skvělé nadýchané rohlíčky s makovou, případně jinou náplní. Recept nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.
Ingredience
Do mísy dejte vlažné mléko, trochu cukru a droždí. Zamíchejte a počkejte několik minut, dokud nezačne pracovat kvásek.
Přidejte žloutky, změklé máslo, citronovou kůru, zbytek cukru, strouhaný perník a sůl. Za pomoci rukou nebo robota zpracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte mísu s těstem a nechte ho asi hodinu kynout.
Těsto rozdělte na menší kousky podle toho, jak chcete mít rohlíčky velké, a každý kus rozválejte do tvaru čtverce nebo obdélníku. Na jednu polovinu každého kousku naneste náplň. Do druhé poloviny udělejte nožem několik zářezů a pak vše zabalte do tvaru rohlíčku. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Nechte rohlíčky asi 30 minut kynout na plechu. Pak rozšlehejte vejce s trochou mléka a rohlíčky jím potřete. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je, dokud nebudou hezky zlatavé. Po vychladnutí je poprašte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.