Kynuté škvarkové pagáče s kmínem - postup přípravy
Škvarkové pagáče podle paní Ivany Reisingerové jsou nadýchané a chuťově výrazné díky škvarkům. Připravte si originální pečivo ke snídani nebo svačině či večeři.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Nejprve si připravte kvásek smícháním teplé vody, cukru a droždí. Jakmile se ingredience propojí, mísu přikryjte čistou utěrkou a kvásek nechte vzejít na teplém místě. Potrvá to přibližně 15 minut.
Zatím si připravte základ na těsto. V míse smíchejte oba druhy mouky, zakysanou smetanu, vaječný žloutek, sůl, olej a nakonec kvásek. Z ingrediencí uhněťte těsto, které vložte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Nyní si připravte náplň. Škvarky pomelte a smíchejte je s rozpuštěným sádlem. Poté, co těsto vykyne, ho vyválejte na plát ve tvaru obdélníku o výšce 1 cm a jeho polovinu potřete částí množství škvarků se sádlem.
Těsto následně přeložte a znovu potřete škvarkovou směsí. Následně těsto naposledy přeložte, potřete zbytkem škvarků se sádlem, přeložte ho a nechte ho v míse přikryté utěrkou kynout další 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozválejte na plát o výšce 2–3 cm a vykrojte z něj pagáče, které nechte kynout dalších 30 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
Tip: Škvarkové pagáče vykrajujte pomocí kulatého vykrajovátka, nebo sklenice.
Na závěr pagáče potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem, posypte je kmínem a pečte je v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10–12 minut.
Poznámka: Pagáče podávejte jako slaný dezert k čaji. Můžete ho ale také servírovat s oblíbenou pomazánkou ke snídani nebo svačince či večeři.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.