Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zdravá a dietní těsta

Zdravá a dietní těsta - postup přípravy

V Čechách jsme především zvyklí na těsto kynuté, nebo máslové. Oba typy jsou však poměrně dost těžké a tučné. Pokud si budete chtít pokrmy odlehčit, můžete tato těsta nahradit lehčími variantami, které prospějí vašemu zdraví. Nechte se inspirovat těmito zdravými těsty, z kterých vyrobíte samé dobroty.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kukuřičné těsto se zeleninou



Kukuřičná mouka je obecně velmi prospěšná pro naše trávení. Obsahuje totiž vlákninu, která zabraňuje potížím s vyprazdňováním.




Nejprve si zelí očistěte a nasekejte ho na jemné nudličky. Totéž proveďte i s pórkem. Zeleninu umístěte do mísy, přidejte vejce, sůl, pepř, trochu oleje a zasypejte kukuřičnou moukou. Vytvořte hladké homogenní těsto, z kterého můžete tvořit malé knedlíčky. Ty pak jednoduše uvaříte ve vroucí vodě. Noky se hodí jako příloha k různým druhům masových steaků.

Zdravé celozrnné těsto



Celozrnné pečivo vám poskytne více živin než to obyčejné bílé. Připravte si tedy své domácí těsto a upečte si lahodné bochánky na snídani, či svačinu. Postačí vám k tomu jen tmavá celozrnná mouka, jedno vejce, trochu cukru, droždí a mléko. Ze všech ingrediencí pak vypracujete hladké a vláčné těsto, necháte alespoň hodinu kynout a následně tvoříte housky, rohlíky, nebo bochánky. Ty dáte upéct do trouby a zdravé celozrnné pečivo je na světě. Rozhodně se tomu kupovanému nevyrovná.

Jaké druhy mouky použít na zdravé pečení?



K zdravému pečení můžete například zvolit mouku pohankovou, kokosovou, sójovou, mandlovou, jáhlovou, sezamovou, lněnou, dýňovou, quinoovou, tapiokovou, nebo třeba kaštanovou. Trh nabízí, jak je vidno nepřeberné množství těchto produktů. Proč se tedy omezit jen na nezdravou mouku bílou? Vyzkoušejte nepoznané druhy a budete příjemně překvapeni.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů