Kynutí šneci s vlašskými ořechy - postup přípravy
Přemýšlíte nad tím, jakou snídani připravit svým dětem o víkendu? Zcela určitě jim uděláte radost s těmito „šneky“ z kynutého těsta, které jsou plněné vlašskými oříšky. Ostatně své potomky můžete do pečení zapojit také. Užijete si spoustu zábavy.
Ingredience
Do mísy si rozdrobte čerstvé droždí. Pak k němu přisypte krupicový cukr, vanilkový cukr i sůl. V další fázi si oddělte bílky od žloutků a ty pak vložte k droždí a cukru do mísy. Také si v horkém mléku rozpusťte máslo a směs vlijte k ostatním surovinám.
Nakonec vsypávejte po částech do tekutiny hladkou mouku (ideálně prosátou) a vypracujte hladké homogenní těsto, které se nebude lepit. To přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu.
Tvoření „šneků“ a jejich pečení
Než těsto vykyne, pusťte se do přípravy náplně. V míse si do tuhého sněhu vyšlehejte vaječné bílky a přidejte k nim postupně i moučkový cukr s vlašskými oříšky. Dále si těsto vyjměte z mísy na pomoučený vál, a ještě několikrát propracujte rukama. Nakonec jej vyválejte na velký plát.
Ten potřete ořechovou hmotou, dobře rozprostřete a plát pečlivě zarolujte zhruba do třetiny. Tak vytvoříte asi 3 stejně dlouhé a široké rolády, jenž je potřeba pokrájet na silnější kolečka. „Šneky“ vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 25 až 30 minut při cca 180 °C.
Dokončování „šneků“ a servírování
Až se „šneci“ upečou, vyjměte je z trouby, a ještě horké polijte odvarem, který jste připravili z vody, dvou citronových plátků a moučkového cukru (50 g). Lze použít i mléko. Podávejte po vychladnutí třeba s šálkem lahodného espressa anebo s čajem. Dobrou chuť.