Kynutý makový závin ze sušeného droždí - postup přípravy
Makový závin z kynutého těsta je oblíbeným dezertem, který zná snad každý. Jeho příprava je díky použitému sušenému droždí jednoduchá a chuť naprosto fantastická.
Těsto
Náplň
Dále
Mouku smíchejte se solí, droždím a také cukrem se žloutky. Těsto promíchejte a přidejte do něj olej, vanilkový cukr a máslo s mlékem. Veškeré ingredience zpracujte ručně nebo pomocí robota v hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Těsto dejte do větší mísy, přikryjte ho potravinářskou fólií a zhruba jednu hodinu ho nechte odpočinout. Mák smíchejte s oběma druhy cukru a s mlékem. Po důkladném promíchání přidejte do náplně krupici.
Těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválejte na tenkou placku, poklaďte na ni náplň a stočte ji do závinu. Dejte ho na plech vyloženým pečicím papírem.
S druhou polovinou těsta pokračujte stejným způsobem. Oba záviny dejte na plech s pečicím papírem, na vrchu je propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára, a pomažte je rozmíchaným vajíčkem. Pekáč se záviny přikryjte fólií a nechte je ještě několik minut nakynout.
Poté z nich odejměte fólii a pečte je v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 minut. Záviny pečte do zlatova. Po vychladnutí je posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Silvana’s Kitchen