Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné pečené brambory

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Lahodné pečené brambory - postup přípravy

Pečené brambory jsou jako příloha k různým masovým pokrmům velice oblíbené. Každý si je připravuje dle toho, co rád konzumuje. Skvělé jsou kombinace s česnekem, čerstvými bylinkami, nebo třeba jen se solí a máslem. Zakoupit lze v obchodech i speciální kořenící směsi, které bramborám dodají rovněž výjimečnou chuť. Brambory jsou zkrátka velkým hitem v kulinářském světě. Zde je pár tipů, jak jednoduše připravit lahodně křupavé brambory v troubě.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory nejprve oloupejte a pak omyjte ve studené vodě. Pakliže jste si obstarali rané brambory, slupku loupat nemusíte. Postačí jen zeleninu omýt vlažnou vodou a zbavit ji nečistot.




Brambory pak nakrájejte na čtvrtky a vložte do hluboké mísy. Stroužky česneku si následně oloupejte a buď k bramborám prolisujte, nebo pokrájejte nadrobno. Poté jen osolte, opepřete, zakápněte trochou slunečnicového oleje a dobře promíchejte.

K ruce si vezměte sáček, který je určený pro pečení v troubě, a okořeněné brambory s česnekem do něj vsypte. Sáček zavažte a dejte na plech otvorem vzhůru. Nakonec ho vložte do trouby na 40 až 60 minut a pečte brambory při teplotě 180 až 200 stupňů Celsia. Deset minut před koncem odstřihněte vršek sáčku a dopékejte brambory do zlatova.

Recept na rustikální brambory



Další variantou, jak připravit chutně přílohu v podobě pečených brambor, je recept na takzvané rustikální brambory. Potřebovat budete: kilo raných brambor, 3 lžíce oleje, 10 stroužků česneku, půl lžičky mleté papriky, pepř, sůl. Můžete přidat i chilli, pokud máte rádi pálivá jídla.

Brambory pečlivě omyjte, vložte do mísy a okořeňte lisovaným česnekem, mletou paprikou, solí, pepřem a zakápněte olejem. Dobře promíchejte a dejte opět do pečícího sáčku. V troubě připravujte stejným způsobem, jako u předchozího receptu. Skvěle se na marinádu hodí i kombinace sójové omáčky, olivového oleje, medu, mleté papriky, soli a hořčičných semínek. Tato směs dodá bramborům vynikající nasládlou chuť a díky medu se vytvoří i křupavá zlatavá krusta. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů