Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dušený hrášek s mrkví v omáčce ze zakysané smetany

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Dušený hrášek s mrkví v omáčce ze zakysané smetany - postup přípravy

Hrách v dřívějších dobách patřil mezi základní stavební kameny jídelníčku středoevropské populace. Je totiž velmi výživný, velmi dobře se skladuje a jeho chuť je velmi uspokojivá. V poslední době se však na hrášek jakožto přílohovou surovinu poněkud pozapomnělo. My vám ale chceme dokázat, že hrášek má své nezastupitelné místo na kulinářském slunci. Přinášíme vám proto recept na přílohový dušený hrášek se zeleninou v lahodné pikantní omáčce ze zakysané smetany, který se skvěle hodí zejména k pečenému či uzenému vepřovému masu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Očistěte také mrkev, v případě potřeby oškrábejte slupku a rovněž ji pokrájejte na menší kostky.




Na kamnech rozehřejte v kastrůlku trochu rostlinného oleje a osmažte na něm cibulku dorůžova, pak přidejte pokrájenou mrkev a ještě chvilku restujte. Pak k základu přidejte hrášek. Ten může být jak čerstvý, tak i z konzervy (musíte dobře okapat nálev), mražený či sušený, který jste den předem nechali nabobtnat namočený ve vodě.

Když zeleninu společně trochu orestujete a ona se krásně rozvoní, přilijte do hrnce trochu vody tak, aby byl veškerý hrášek tak akorát potopený. Do vody nasypejte trochu soli, zamíchejte, přiklopte pokličkou a zvolna duste, dokud hrášek nezměkne. Chvíli před dovařením sundejte pokličku a směs míchejte tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná voda.

Když se zelenina uvaří doměkka, smíchejte si vedle v misce dvě polévkové lžíce zakysané smetany se stejným množstvím hladké mouky a přidejte do směsi trochu vody z hrášku.

Dobře promíchejte, abyste se zbavili případných moučných hrudek a tuto směs přilijte do hrnce s hráškem a mrkví.

Ztlumte plamen na minimum a vařte směs, dokud nezhoustne. Na konec celou směs dochuťte solí, pepřem a dalším kořením, které máte rádi.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů