Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný banánový dort s vanilkovým krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Lahodný banánový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy

Upéct ovocný dort nemusí být nic složitého. A také v daném dortu nemusí být jenom klasické tuzemské ovoce. Kdo má rád trochu exotický nádech, tomu přijde vhod chutná banánový dort doplněná vanilkovým krémem. Tato kombinace zachutná každému.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Vanilkový krém

Karamelový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem banánového dortu s vanilkovým krémem je samozřejmě korpus. Na něho jsou třeba vajíčka, dále také cukr, prášek do pečiva a vanilin. Vše se důkladně rozmíchá v základní hmotu. Nejlépe ručním mixérem, který dokonale spojí všechny ingredience.




Následně se za stálého šlehání přidávají zbývající ingredience. A těmi je olej a dále také nezbytné mléko, a pokud je to potřeba, tak i trocha voda. Poté už stačí jenom prosátá mouka. Zde už se těsto pro dosažení nadýchanosti míchá jenom ručně. Následně se přelije do formy o rozměru 24 centimetrů a vloží se do trouby. Zde se při teplotě 180 stupňů peče kolem 25 minut.

Když se základní korpus peče a potom stydne, je čas na přípravu vanilkového krému. Ten se vytvoří z mléka, kukuřičného škrobu a také práškového vanilkového pudinku. Směs se může dát buď do mikrovlnky, nebo je možné vařit ji standardně v hrnci na sporáku. A to do doby, než vanilkový pudinkový krém zhoustne na požadovanou úroveň. Krém následně zamíří na korpus, kde se nechá chladit.

Součástí dortu je také krém karamelový, který vznikne z citrusové šťávy a karamelového práškového pudinku. I tento krém se zahřívá do hustší konzistence. Mezi tím, co chladne, je možné připravit banány. Ty se oloupají a následně nakrájí na kolečka.

Finalizace dortu už je snadná. Na korpus pokrytý ztuhlým vanilkovým krémem se pokladou jednotlivá kolečka banánu. Na ty se nalije karamelovo-citrusový krém, který se rozetře až do stran.

Dort následně stačí přiklopit potravinovou folií a dát tuhnout na dvě až tři hodiny do lednice. Poté se oříznou okraje, otevře se forma a dokonalá lahůdka nejenom ke kávě je hotová. Vypadá báječně a ještě lépe chutná.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů