Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kosmatice květy bezu smažené v těstíčku

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Kosmatice květy bezu smažené v těstíčku - postup přípravy

Těšíte se také na jaro? Zahrádkáři budou teprve sázet své nové sazeničky, ale někteří už budou mít sklizeno. Mnoho lidí totiž objevilo kouzlo bezových květin – a to nejen jako hezkou dekoraci, ale také jako chutný pokrm. Nikdy jste o tom neslyšeli? Pak dejte šanci tomuto receptu. Je snadný, neotřelý a rozhodně stojí za zkoušku. Smažené květy bezu jsou lahodným jarním dezertem, který jistě ocení každý milovník rozmanité gastronomie.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

První věc, kterou musíte udělat, je nasbírat bezové květiny. Sbírejte pouze v přírodě, mimo silnice a vybírejte větší a zdravé květy. V takovém případě je totiž nebude třeba umývat a udrží si svůj pyl, který jim dává skvělou chuť.




Dále si připravte těsto. Rozšlehejte mouku se solí a jedlou sodou. Dále přidejte pivo a vejce. Vše dobře promíchejte vidličkou do hladka. Těsto by mělo být tekuté a homogenní. Začněte smažit. Květy bezinky ponořte do studeného těsta a okamžitě je vložte do pánve s horkým olejem. Těstem by se měla zakrýt celá květina a ven by měla čouhat pouze nožička květu. Pracujte velmi rychle, aby těstíčko nestihlo okapat a dávejte si pozor, aby bylo také dostatečně husté, aby se jím květy daly dobře obalit.

Květ smažte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Poté jej dejte odkapat na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Jakmile se tuk vstřebá, posypte květy práškovým cukrem a můžete je podávat. Jak vidíte, květy bezu jsou využitelné nejen k přípravě čaje, ale v kuchyni se s nimi dá kouzlit ještě i úplně jinak. Dejte tomuto netradičnímu receptu šanci i vy.

Smažit lze nejen květy bezu, ale třeba i akátu. Velmi atraktivně se dají připravit i ve vinném těstíčku. Pokapané lučním medem je pak lze podávat jako skvělý a netradiční dezert.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů