Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný jablečný koláč

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Lahodný jablečný koláč - postup přípravy

Jeho těsto je neuvěřitelně chutné, přesně jak ho uměly udělat naše maminky nebo babičky. Jablečný koláč je oblíbeným dezertem většiny lidí, tentokrát se ho můžete naučit také vy sami. Těsto je lahodné, a navíc příprava jednoduchá. Překvapte své blízké vlastnoručně vytvořením zákuskem.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejdříve si připravte jablka. Ty si oloupejte, rozkrájejte na osm části a ty pak postupně zbavte přebytků, které tam nemají co dělat. Jablíčka poté nakrájejte na tenké plátky. Můžete samozřejmě nechat i větší kousky, každý jak kdo má rád.




Troubu si předehřejte na 140 stupňů, u tohoto koláče zvolte spodní a horní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem. Jablíčka rozložte na plech, pokapejte je citronovou šťávou, posypejte krystalovým cukrem a skořicí. Necháme v troubě 30 minut zkaramelizovat. Jablíčka se tak zbaví toho, co by v nich být nemělo, a navíc připravené tímto způsobem budou delikátní.

Těsto připravíte následovně: oddělte vaječné bílky od žloutků. Máslo vyšlehejte do pěny s polovinou cukru a po jednom vmíchejte žloutky. Vaječné bílky rozšlehejte, přidejte druhou polovinu cukru a až bude hmota lesklá, přidejte žloutky smíchané s cukrem. Nakonec přimíchejte prosátou mouku.

Směs nalijte do plechu, vyloženého papírem na pečení. Jablka dejte rovnoměrně na těsto a posypte cukrem. Můžete vyzkoušet také vanilkový cukr. Tento koláč překvapí všechny milovníky ovoce. Zkuste ho upéct třeba se švestkami nebo třešněmi. Uvidíte, že se po něm jen zapráší. Tento koláč podávejte k odpolednímu čaji nebo kávě. A třeba vám zbyde ještě ke snídani.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů