Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké ořechové kuličky s čokoládovou náplní jsou perfektní i na Vánoce

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Křehké ořechové kuličky s čokoládovou náplní jsou perfektní i na Vánoce - postup přípravy

Pokud znáte (a nemyslíme si, že ne!) vanilkové rohlíčky, pak tyto kuličky jsou jim v mnoha směrech docela podobné. Na těsto se musí stejně opatrně, strukturu by mělo mít po upečení stejnou, jen v pár detailech se liší. Na rozdíl od rohlíčků jsou ale tyto kuličky plněné čokoládovou polevou a celkový charakter vyznívá jinak. Chutnají skvěle a podmaní si i vaši tchyni!

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do mísy vložte vychlazené máslo rozkrájené na menší kostky. Přidejte k němu vanilkový a moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z jednoho citrónu, rumovou esenci a mouku. Vyklepněte tři studená vajíčka, přičemž ze dvou z nich oddělte bílky a žloutky od sebe. Do mísy se surovinami na těsto vložte jedno celé vajíčko a dva oddělené žloutky. Bílky si odložte na později. Kuchyňským robotem všechny suroviny zpracujte do hladkého a homogenního těsta,

2. KROK

Pokud nemáte kuchyňský robot a pracovali byste ručně, dbejte na to, aby máslo nezačalo tát a abyste těsto nehnětli příliš dlouho. Nejlepší způsob, jak těsto zadělat, je smíchat nejprve mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou a buďto příborovým nožem těsto prosekávat, anebo vidličkou promačkávat tak dlouho, dokud nezískáte pískovitou drobenku. Do drobenky postupně zapracujte vajíčka a rumovou esenci. I v této fázi pracujte rychle. Pokud budete hníst těsto rukama, udělejte to tak rychle, jak jen to půjde. A třeba si k tomu otevřete okno. 🙂 Pokud by tuk v těstě začal tát, výsledné pečivo se bude rozpadat a nebude držet pohromadě.

3. KROK

Hotové těsto zabalte do fólie a vložte ho na 1 hodinu do ledničky vychladit, ztuhnout a odpočinout. Mezitím si připravte plech na pečení, který vyložte pergamenovým papírem a troubu zapněte, aby se rozehřála na 180 °C. Odleželé těsto vyndejte z lednice, uždibujte z něho malé kousky, z nichž tvarujte kuličky velké asi jako třešně. Do misky nasypejte mleté ořechy a do druhé misky vložte bílky, které jemně prošlehejte, aby zbělaly a vytvořily na povrchu bublinky. Každou kuličku nejprve obalte v bílkové pěně a následně obalte v mletých ořeších. Vyskládejte je vedle sebe na plech a dejte je péct na 20 minut do trouby.

4. KROK

Když jsou kuličky upečené, na spodní straně se trochu zploští. Nechte je vychladnout a připravte čokoládovou náplň. Čokoládu nalámejte do misky a rozpusťte ji ve vodní lázni na kamnech či v mikrovlnné troubě. Máslo vyšlehejte do pěny a zapracujte do něj rozpuštěnou čokoládu. Náplní pak potřete plochou část kuličky a přiklopte ji druhou. Vyskládejte kuličky do cukrářských papírových košíčků a nechte vychladnout a ztuhnout. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů