Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný koláč Charlotte v různých kombinacích

Lahodný koláč Charlotte v různých kombinacích - postup přípravy

Koláč se vznešeným názvem „Charlotte“ má svůj původ v Německu. Jeho zjednodušená verze obsahovala pouze kousek pečiva, smetany, ovoce a likéru. Postupem času se však tato receptura zdokonalila a vzniklo mnoho chutných kombinací. Přinášíme vám pět nejchutnějších, které vás zcela jistě ohromí.

Ingredience pro:
1 porce

Klasický koláč Charlotte

Tvarohový koláč Charlotte

Kefírový koláč Charlotte

Koláč Charlotte s likérem

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Recept na klasický jablečný koláč „Charlotte“
Na přípravu tohoto chutného koláče budete potřebovat následující ingredience:




  • vejce: 5 ks
  • moučkový cukr: 180 g
  • polohrubá mouka: 160 g
  • jablka: 2 až 3 ks

Jak připravit jablečný koláč „Charlotte“?

Vejce si rozdělte na žloutky a bílky, z těch vyšlehejte nadýchaný tuhý sníh. Vaječné žloutky utřete s moučkovým cukrem do pěny a postupně do nich zakomponujte i prosátou polohrubou mouku spolu s bílkovým sněhem. Vytvořte metličkou vzdušné a hladké těsto. To vlijte do kulaté dortové formy vymazané máslem a vysypané hladkou moukou, nebo strouhankou. Posléze si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a pokrájejte na plátky. Ty rovnoměrně rozložte na povrch těsta a dejte celé zapéct do trouby na 35 minut při 200 stupních Celsia. Upečená koláč nechte vychladnout a posypejte na závěr moučkovým cukrem. Podávejte pokrájený na přiměřeně velké porce. Skvěle zákusek doplní šlehačka, nebo třeba zakysaná smetana.

Recept na tvarohový koláč „Charlotte“
Tento recept se liší především tím, že do těsta se přidává tvaroh. Tím je koláč o něco hutnější, než je tomu v předešlém případě. Obstarejte si tyto suroviny:

        • polohrubá mouka: 160 g
        • měkký tvaroh: 100 g
        • jablka: 3 ks
        • zakysaná smetana: 2 velké lžíce
        • vejce: 2 ks
        • vanilkový cukr: 2 g
        • moučkový cukr: 1 až 2 velké lžíce
        • prášek do pečiva: 1 velká lžíce
        • špetka soli

Jak připravit tvarohový koláč „Charlotte“?

Vejce si nejprve ušlehejte v míse s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, zakysanou smetanou a měkkým tvarohem. Poté do směsi prosejte přes sítko polohrubou mouku, přidejte kypřící prášek, špetku soli a vytvořte metličkou, nebo vařečkou hladké, polotekuté těsto. To nevrstvěte do formy na koláč, kterou jste si předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou, či moukou. Na těsto naskládejte oloupaná a pokrájená jablka a dejte koláč péct do trouby na 35 minut při 200 stupních Celsia.

Recept na kefírový koláč „Charlotte“
K přípravě tohoto vláčného koláče budete potřebovat následující ingredience:

            • jablka: 600 g
            • moučkový cukr: 200 g
            • polohrubá mouka: 150 g
            • kefír: 150 ml
            • vejce: 2 ks
            • citronová šťáva: 1 velká lžíce
            • mletá skořice: ½ malé lžičky

Jak připravit kefírový koláč „Charlotte“?

V první fázi si utřete do pěny vejce s moučkovým cukrem. Pak do směsi prosejte polohrubou mouku, nalijte do ní i kefír a důkladně promíchejte. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na koláč. V druhé fázi si připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte a pokrájejte je na menší kousky, nebo nastrouhejte. Dále je ochuťte mletou skořicí a pokapejte citronovou šťávou. Náplň navrstvěte následně na těsto, lze i promíchat s těstem. Pečte v troubě asi půl hodiny při 200 stupních Celsia. Vychladlý koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte se zakysanou smetanou, nebo šlehačkou.

Recept na voňavý koláč „Charlotte“ s likérem

Pokud do těsta přidáte likér, bude koláč krásně aromatický a chuťově o něco výraznější než u klasické verze. Potřebné suroviny:

                • moučkový cukr: 180 g
                • polohrubá mouka: 160 g
                • vejce: 4 ks
                • vanilkový cukr: 2 g
                • kypřící prášek na pečení: 1 malá lžička
                • likér nebo koňak (druh vyberte dle obliby): 2 velké lžíce
                • citronová šťáva: 1 velká lžíce
                • mletá skořice: 1 až 2 lžičky

Jak připravit voňavý koláč „Charlotte“ s likérem?

Nejprve si oloupejte jablka a pokrájejte je na plátky. V míse je ochuťte citronovou šťávou, koňakem, mletou skořicí a třemi lžícemi cukru. Pak se pusťte do přípravy těsta. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z těch následně vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete cukrem do pěny a do hmoty zakomponujte prosátou polohrubou mouku, vanilkový cukr, kypřící prášek do pečiva, trochu likéru a na závěr metličkou přimíchejte i bílkový sníh. Těsto by mělo být polotekuté a hladké konzistence. Nakonec jej přelijte do vymazané a vysypané formy, na vrch poklaďte marinovaná jablka a dejte péct do trouby na 35 minut při 190 stupních Celsia. Hotový koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem šlehačky, nebo zakysané smetany. Dokonalá bude k zákusku i vanilková zmrzlina.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů