Lehký letní salát z bílého zelí s okurkou a šunkou - postup přípravy
Pryč jsou doby, kdy sezónní zelenina byla k dostání jen během sezóny. Jednadvacáté století má své výhody, mezi které neodmyslitelně patří dostupnost čerstvé zeleniny po celý rok. Proto, i když hovoříme o letním salátu, není žádný důvod, proč byste si tuhle vitaminovou dobrotu nemohli dopřát kdykoliv, třeba i v zimě. Je totiž chutný, sytý, výživný a snadný.
Ingredience
Hlávkové zelí očistěte od svrchních listů, které mívají nejvyšší obsah zbytkových pesticidů a hnojiv použitých při pěstování. Nakrájejte ho ostrým nožem na velmi tenké nudličky, které ještě podle potřeby rozkrájejte na kratší kousky a vložte ho do hluboké mísy.
Umyjte okurky, odkrojte z nich špičky z téhož důvodu, jako jste odstraňovali listy ze zelí, a navíc i proto, že špičky obvykle bývají nahořklé. Okurky pak rozkrájejte na kulaté plátky, které rozkrájejte na tenké nudličky. I ty pak přihoďte do salátové mísy.
Dušenou šunku nakrájejte ostrým nožem na tenká kolečka. Navrstvěte je na sebe, rozpulte sloupeček na dvě poloviny a každý z nich rozkrájejte na nudličky, stejně jako jste to udělali s okurkami. Čerstvý kopr a petrželku umyjte pod proudem vody a osušte je papírovými utěrkami. Zbavte je pak pevných stopek a listy nasekejte najemno. Šunku, kopr i petrželku přidejte do mísy se zelím a okurkami. Zelenou cibulku rozkrojte na poloviny a nasekejte je na jemná kolečka a přihoďte je k salátu.
Do menší misky vložte tři polévkové lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu (popřípadě je můžete nahradit zcela nebo jen částečně majonézou či tatarskou omáčkou). Posypejte trochou soli a mletého černého pepře a k této směsi prolisujte také dva nebo tři očištěné stroužky česneku. Směs důkladně promíchejte a zapracujte ji do ingrediencí v salátové míse, aby se úplně obalily a promísily. Hotový salát nechte chvíli vychladit a odležet v lednici a s velkou chutí podávejte.