Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Madarica aneb Chorvatský vrstvený čokoládový dezert

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 56 minut

Madarica aneb Chorvatský vrstvený čokoládový dezert - postup přípravy

Své vaření můžete nyní rozšířit o lahodný tradiční chorvatský dezert Madarica, který je plný jemné čokolády. Vhodný je ke kávě i čaji a zvládnou ho připravit i začátečníci.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, zakysanou smetanu, máslem, cukrem a vejci. 

Tip: Místo másla můžete použít margarín.

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte hladké těsto, které rozdělte na 6 stejných kousků. Z každého kousku vytvořte bochánek, který vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Okraje plátu zarovnejte tak, abyste získali obdélníkový tvar. 

3. KROK

Tip: Při tvarování plátů se inspirujte postupem níže ve videu. Důležité je, abyste vytvořili stejně velké pláty těsta o stejném tvaru.

4. KROK

Každý plát pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5–8 minut. Během pečení vytvořte krém. 

5. KROK

Mouku smíchejte s cukrem a polovinou množství mléka. Zbývající mléko vlijte do hrnce a zahřívejte ho 1–2 minuty. Poté hrnec odstavte z tepla, vmíchejte do něj směs s moukou a hrnec položte zpět na sporák. 

6. KROK

Do směsi vmíchejte čokoládu s máslem nebo margarínem a vzniklým krémem potřete každý plát upečeného těsta, které ukládejte na sebe.

7. KROK

Poznámka: Vrstvení byste měli ukončit plátem těsta, které zakryjte pečicím papírem a zakryjte prkénkem, které dezert zatíží. 

8. KROK

Dezert vložte přes noc do lednice a na druhý den vytvořte polevu. V míse smíchejte čokoládu s olejem, kterou rozpusťte v mikrovlnné troubě – potrvá to asi 3 minuty. 

9. KROK

Čokoládou polijte celý dezert a vložte ho na několik hodin do lednice, dokud poleva neztuhne. 

10. KROK

Tip: Dezert Madarica podávejte nakrájený na kousky. Před krájením nechte dezert stát v pokojové teplotě asi 10 minut. Díky tomu poleva nepopraská.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Natašine Slastice

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů