Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb z mléčného těsta

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 130 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí chléb z mléčného těsta - postup přípravy

Po století průmyslové pekařské výroby se domácí chléb vrací zpět na výsluní. Nejenže bezpečně známe jeho složení a cítíme se díky tomu jaksi bezpečněji, ale také máme mnohem větší radost z vlastnoručně vyrobeného produktu. Některé recepty na domácí pečivo však nepatří k těm úplně snadným, a proto se jich někteří začátečníci na poli pekařství poněkud bojí. Pokud jste na tom stejně, pak vám dnes přinášíme velmi jednoduchý recept na neuvěřitelně skvělý a nadýchaný domácí chléb z mléčného těsta, který prakticky nejde pokazit.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mléko ohřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Přidejte do mléka lžíci cukru a sušené droždí. Rozmíchejte a nechte 10 nebo 15 minut stát, aby se kvasinky aktivovaly. To se projeví tvorbou pěny na povrchu směsi.




V hluboké míse smíchejte hladkou mouku, zbylé množství cukru a jednu čajovou lžičku soli. Vše vzájemně dobře promíchejte. Na vrchu suchých přísad udělejte důlek a do něho vyklepněte vajíčko, přilijte rozpuštěné a trochu zchladlé máslo a aktivovaný kvásek. Ručně či elektrickým hnětačem zadělejte hladké a elastické těsto. To pak vyklopte na lehce pomoučněný vál, namažte si ruce olejem, aby se vám na ně těsto nelepilo a hněťte těsto asi 10 minut, dokud nezíská hladkou, homogenní a pružnou konzistenci.

Pak z těsta vyválejte kouli, pomažte ji olejem a vložte ji do rovněž olejem vymazané mísy. Tu pak zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Koule by ve výsledku měla zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, lehce propracujte a rozdělte ho na dvě stejně velké části. A nyní máte dvě možnosti.

První možností je z každého kusu těsta vyválet obdélníkový plát o síle kolem 3 až 4 milimetrů, který rozkrájíte na tři stejné obdélníčky. Dva protilehlé okraje obdélníku složte ke středu, válečkem trochu rozválejte a stočte do pevné roličky a konec dobře zamačkejte, aby se nerozbalovaly.

Takto získáte šest menších válečků, které vyskládáte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.


Druhou možností je vyválet z těsta opět obdélníkový plát o síle 3 až 4 mm, přičemž jej už nebudete dále dělit na tři části, ale tak, jak bylo popsáno, srolujete tento velký plát do jedné velké rolády.

Tím byste získali z předepsaného množství těsta dva velké bochníky.

Ať už jste vybrali kteroukoliv variantu, anebo je zkombinujete a z každé poloviny těsta vytvoříte jednu, vložte hotové zarolované těsto do plechu vyloženého pečicím papírem, zakryjte je opět fólií a nechte v teple dalších 30 minut odpočívat a kynout.

Když pak bochánky vyplní celou formu, připravte si misku, do které vyklepněte vajíčko a zřeďte ho jednou lžící mléka, rozšlehejte ho a potřete touto směsí povrch všech bochníků. Takto je vložte do vyhřáté trouby na 180 °C péct po dobu 18 až 20 minut.

Když jsou na povrchu zlatavé, vyjměte je z trouby a nechte zchladnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů