Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Magicky krásné a nadýchané domácí máslové croissanty

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 140 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Magicky krásné a nadýchané domácí máslové croissanty - postup přípravy

Toužíte po vlastním domácím sladkém pečivu, ale nevíte, kudy na to? Poradíme vám krásný recept na nadýchané rohlíčky, na jejichž přípravu potřebujete jen základní suroviny, které máte neustále doma. Jsou levné a rychlé, což ale neubírá nic na výsledné chuti, vůni a perfektní struktuře.

Ingredience pro:
12 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky nalijte vlažné (ale ne horké) mléko. Vsypte do něj dvě lžičky sušeného droždí, přidejte jednu lžíci cukru a dvě lžíce hladké mouky. Všechny ingredience vzájemně promíchejte, aby se cukr a droždí rozpustily ve vodě a promísily se. Směs pak nechte asi 10 minut stát na teplém místě, aby se kvasinky aktivovaly a začaly plnit svoji práci. Zbylé množství hladké mouky prosejte přes sítko do jiné misky, přidejte k ní čtyři polévkové lžíce cukru, půl lžičky soli a promíchejte. Vyklepněte ke směsi jedno vajíčko a dřív, než ho zapracujete do mouky, jemně ho na jejím povrchu rozšlehejte lžící. Pak ke směsi přilijte aktivovaný kvásek a lžící vše začněte míchat a spojovat do hutného těsta. Uhněťte těsto a ke konci přidejte změklé máslo, které do hmoty důsledně zapracujte.

2. KROK

Zformujte z těsta kouli, vložte ji do mísy, zakryjte ji přilnavou potravinářskou fólií a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na pracovní plochu, prohněťte ho a rozdělte na 10 až 12 dílků.

3. KROK

Z každého vytvarujte kuličku, zakryjte je utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Poté každou kuličku rozválejte na slabší ovál. Do jednoho konce vložte náplň (třeba lžíci marmelády) a na druhé straně v těstě udělejte nožem tři krátké zářezy.

4. KROK

Pak pruh smotejte od konce s náplní až po nakrojené těsto. Díky tomu se na povrchu rohlíčku vytvoří efektní zdobení.

5. KROK

Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem v mírných rozestupech, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 30 minut stát. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C a v misce si rozšlehejte jedno vajíčko. Po vykynutí potřete povrch každého croissantu rozšlehaným vajíčkem a vložte plech do trouby péct na 20 minut. Hotové rohlíčky nechte zchladnout a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů