Mandlové suchárky - postup přípravy
V mnoha rodinách patří toto zvláštní pečivo k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Kromě mandlí se dají připravit z jakýchkoliv jiných ořechů, třeba lískových oříšků. Vyzkoušejte oblíbený rodinný recept od paní Ivany Dunové.
Ingredience
Moučkový cukr prosejte přes jemné sítko, abyste jej zbavili zatvrdlých hrudek a písčitých zrn. Prosejte také hladkou mouku. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něho zašlehejte prosátý cukr a poté také hladkou mouku.
Když získáte hladkou a lesklou směs, přestaňte se šleháním, metličky vyměňte za stěrku či lžíci a do hmoty vmíchejte celé neloupané mandle, lískové oříšky nebo klidně i klasické vlašáky.
Připravte si formu na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, kterou vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do formy vyklopte připravené bílkové těsto a rozprostřete ho po celé ploše do rovnoměrné vrstvy. S formou párkrát ťukněte o desku stolu, aby si těsto sedlo a vyhnali jste vzduchové bubliny, a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 35 minut.
Správné upečení vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Těsto nesmí vůbec lepit. Po dopečení nechte budoucí suchárky vychladnout (nejlépe i do druhého dne) a ostrým nožem nebo kráječem na chleba nakrájejte bochníček na velmi tenké plátky. Ty vyskládejte znovu na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je ještě jednou do trouby, tentokrát asi na pouhých 40 či 50 °C a nechte je vysušit dokřupava.
Hotové suchárky vyskládejte do krabice a uložte je na temné a chladné místo. Díky tomu, že jsou úplně vysušené, vydrží velmi, velmi dlouho.