Marinovaná vepřová panenka s pečeným plněným bramborem a houbovou omáčkou - postup přípravy
Vepřová panenka je čím dál tím větší luxus na talíři, je to ale velká dobrota. Vyzkoušejte ji podle rodinného receptu paní Romany Staňové, který zdědila po své babičce a o který se s námi rozhodla podělit.
Na vepřovou panenku v houbové omáčce
Na plněné brambory
Do misky nalijte rostlinný olej. Přidejte k němu čerstvě vymačkanou šťávu z celého citrónu, po jedné lžičce medu a hořčice, sůl, pepř a trochu oblíbených bylinek či koření.
Marinádu metličkou prošlehejte, aby se ingredience spojily, a naložte do ní celou vepřovou panenku, kterou předem očistěte od blan a nakrájejte ji na třetiny. Pečlivě ji v marinádě obalte, zakryjte ji v míse přilnavou fólií a vložte ji na 2 dny do lednice uležet.
Po dvou dnech marinování vyjměte naloženou panenku z lednice a nechte ji mimo lednici zvolna zahřát na pokojovou teplotu. V pekáči na sporáku rozehřejte trochu rostlinného oleje a zprudka osmahněte panenku ze všech stran dozlatova.
Poté maso obalte plátky slaniny nebo schwarzwaldské šunky a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct asi 12 až 16 minut. Řiďte se tím, jak moc propečené nebo naopak růžové maso máte rádi.
Pro přípravu omáčky osmahněte nadrobno nasekanou cibuli na troše rostlinného oleje. Přidejte k ní nakrájené krémové žampiony nebo jiné houby a nechte je osmažit dozlatova. Osolte je a opepřete, podlijte je smetanou a nechte je chvilku provařit.
Brambory ve slupce důkladně omyjte kartáčkem a osušte je. Ostrým nožem vytvořte zářezy tak, aby jednotlivé plátky zůstaly na spodní straně spojené. Brambory zabalte do alobalu a dejte je do trouby upéct doměkka.
Upečené brambory vybalte z alobalu, potřete je (včetně oblasti uvnitř zářezů) olejem smíchaným s prolisovaným česnekem, solí a pepřem a zářezy naplňte střídavě slaninou a sýrem. Poté dejte brambory znovu zapéct dozlatova.
Upečené špalíčky vepřové panenky rozkrojte napůl, aby vynikla jejich barva, položte je na talíř, doplňte je houbovou omáčkou a upečeným plněným bramborem. Přidejte zeleninovou oblohu a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.