Kuřecí stehna s bramborem, z jednoho pekáčku - postup přípravy
Kuře se dá péct klasicky, nebo originálně. A to neznamená, že by to bylo, jakkoliv složité. Právě naopak. V jednom pekáčku vytvoříte kompletní jídlo, včetně přílohy. A chutě se tak skvěle propojují, že jim neodoláte.
Ingredience
Připravte si marinádu na maso. Do mísy postupně přidávejte sójovou omáčku, dále rajčatový protlak, klasickou hořčici, dvě lžíce oleje a dle chutí také sůl, pepř, kari a případně i jiné suché koření. Směs důkladně promíchejte v jednotnou hmotu. Potom vezměte kuřata, která nejprve omyjte a potom je osušte. Vhodná jsou kuřecí stehna, ale použít se dají křídla i prsa. Maso dejte do mísy a zalijte ho připravenou marinádou. Důkladně ho promíchejte, aby se marináda dostala na veškeré kousky masa. Takto nechte odležet. Když máte možnost, tak i přes noc.
Připravte si zeleninu. Cibuli, nejlépe červenou, nakrájejte na nudličky. Dále nakrájejte na tenké plátky také oloupané stroužky česneku. Pokračujte s brambory, které oloupejte, omyjte a krájejte na plátky široké asi půl centimetru. Do mísy dejte brambory, posypte je solí, pepřem a sušenými bylinkami. Přidejte asi 2 lžíce oleje a vše promíchejte.
Trochu oleje rozetřete také do hlubšího pekáčku. Nasypte do něho brambory a rozprostřete je po dně. Na brambory umístěte také nakrájenou cibuli a tu posypte nakrájeným česnekem. Na vrch položte namarinovaná kuřecí stehna. Pekáček přikryjte alobalem a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu asi 40 minut.
Během této doby si nakrájejte pekingské zelí na větší kostky. Nakrájejte také rajče, papriku a přidejte fazole. Dochuťte bylinkami a dresinkem se zakysané smetany a hořčice. Salát promíchejte, dejte na talíř a k němu přidejte upečená kuřecí stehna, u kterých nesmí chybět ani hotové brambory.