Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslový koláč s nadýchanou bílkovou náplní

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Máslový koláč s nadýchanou bílkovou náplní - postup přípravy

Honí vás a vaše blízké mlsná? Pak se pusťte do pečení velmi jemného a chutného máslového koláče s bílkovou náplní. Dezertem oslovíte kromě jiného i návštěvu. Ideálním doplňkem k porci bude kvalitní espresso.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Bílková náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve se pusťte do výroby těsta na koláč. V míse si tedy vyšlehejte do pěny vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem. Dále přilijte i rozpuštěné máslo, přisypte strouhanou citronovou kůru, hladkou mouku, sůl a kypřící prášek.




Ze všech surovin vypracujte polotuhé a hladké těsto. To rozdělte na dva stejně velké kousky. Jeden z nich zabalte do potravinové fólie a dejte do mrazáku.

Příprava bílkové náplně a kompletace koláče

Následně si druhý kus těsta rozprostřete prsty na dno kulaté koláčové formy, do které jste předtím vložili pečící papír. Dále začněte tvořit náplň. V míse si vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky a ty pak propojte pomocí metličky spolu s vanilkovým jogurtem a moučkovým cukrem.

Také nezapomeňte přisypat hladkou mouku. Měl by vám vzniknout nadýchaný a homogenní krém bez hrudek. Nakonec koláč zkompletujte. Na placku ve formě naneste bílkovou náplň a tu posypte nahrubo strouhaným mraženým těstem.

Fáze pečení máslového koláče s bílkovou náplní a jeho servírování

Připravený máslový koláč s bílkovou náplní a drobenkou dejte péct do trouby na cca 30 minut při teplotě 180 °C. Až se upeče, vyjměte jej a po zchladnutí podávejte. Povrch lze posypat i moučkovým cukrem. K dezertu se bude hodit kopeček šlehačky anebo i vanilkové zmrzliny. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů