Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vídeňský závin

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vídeňský závin - postup přípravy

Pravý vídeňský závin je v Čechách velice oblíbeným a ke kávě si ho dáte zaručeně rádi prakticky vždy. Chcete si ho připravit doma? Žádný problém. Vídeňský závin se skládá z křehkého zlatohnědého těsta, velkého množství jablečné náplně s rozinkami a křupavé strouhanky namočené v másle. Není to jen chutné, je to přímo božské.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve promíchejte všechny ingredience a vypracujte tuhé těsto. Poté ho stočte do kuličky a namažte rostlinným olejem. Zabalte potravinářskou fólií a nechte odležet alespoň hodinu. Mezitím oloupejte a nakrájejte jablka na malé plátky. Přidejte šťávu z jednoho citronu a promíchejte s jablky. Přidejte rozinky a mandle. Vše dobře promíchejte. Zahřejte pánev s jednou lžící másla a smažte strouhanku z bílého chleba.




Pracovní plochu posypte moukou a vyklepněte na něj závinové těsto. Poté jej rozválejte ve velmi tenké vrstvě na pečicí papír. Rozpusťte máslo a namažte jím povrch. Poté ho musíte potřít také smetanou a posypat strouhankou. Poté rovnoměrně rozložte náplň a posypte skořicí, předem smíchanou s krystalovým cukrem. Pomocí pečicího papíru smotejte těsto a dejte ho na plech, předem pokrytý olejem. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut na teplotu 170 stupňů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů