Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně skladovat potraviny v chladničce

Jak správně skladovat potraviny v chladničce - postup přípravy

I když k dlouhé čerstvosti potravin stačí už jen obyčejné skladování v chladničce, existují čtyři triky, pomocí nichž můžete jejich životnost prodloužit.

Ingredience pro:
1 porce
+ -
Kuchařka
Kuchařka: Marie Möglichová
1. KROK

Příliš velká vlhkost

Většině potravin nedělá příliš velká vlhkost radost, proto byste měli každou věc před uložením do chladničky důkladně vysušit. Existují však i výjimky, kterým vlhkost nevadí, nebo ji dokonce vyhledávají.

Například chřest by měl být skladován spíše jako květina ve váze, tedy nejlépe ve sklenici s čistou a chladnou vodou. Stejně tak mrkvím nebo stonkům celeru se bude nejlépe dařit v uzavřené nádobě s vodou, zachovají si tak svou tvrdost a čerstvost. Ovšem určitě dbejte na důležitou pravidelnou výměnu vody každé dva až tři dny.

2. KROK

Izolujte rychle se kazící potraviny od ostatních

Málokdo ví, že rychleji se kazící ovoce a zelenina, jako jsou banány a jablka, při svém zrání vylučují plyn zvaný ethylen. Tento plyn urychluje zrání i ostatních potravin v okolí, proto by určité druhy ovoce a zeleniny měly být raději skladovány odděleně. Své samostatné místo by měly mít určitě banány a jablka. Brambory a cibule by pak také měly mít své vlastní místo, a to nejlépe v chladném a tmavém sklepě.

3. KROK

Využijte kouzlo mrazničky

Pokud máte volné místo v mrazáku, proč ho nevyužít pro skladování ovoce a zeleniny? Zejména v zimních měsících pak jako když najdete. Nakrájejte zvolené ovoce v požadovaném stupni zralosti a nechte ho na plechu s pečicím papírem zmrznout v mrazničce. Zmrzlé kousky poté přemístěte do plastového sáčku nebo krabičky a máte hotovo. Můžete si udělat zásoby na zimu a pak už jen po nich sáhnout, kdykoliv potřebujete. Takto uskladněné ovoce vydrží až 3 měsíce.

4. KROK

Co nejdéle čerstvé bylinky

Pokud chcete udržet bylinky ze své vlastní zahrádky co nejdéle čerství, zkuste je pořádně omýt a poté ještě vlhké vložit do uzavíratelného sáčku. Celý sáček se svazkem bylin pak vložte do lednice.

Takto uskladněné bylinky by měly vydržet čerstvé až dva týdny. Ovšem pozor, tato metoda není příliš vhodná pro bazalku nebo jarní cibulku. V chladničce lze skladovat také sušené bylinky. Jednoduše je vložte do uzavíratelné nádoby stonkem nahoru a zavřete ji víkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů