Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky zapečené s bramborami

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Masové kuličky zapečené s bramborami - postup přípravy

Dnes vám představíme takovou domácí fúzi klasické švédské a francouzské kuchyně. Ta první je typická svými nekonečnými variacemi na masové koule, zatímco u té druhé je těžké si představit nějaký pokrm bez bešamelové omáčky. My dnes obě suroviny propojíme dohromady v jediném zapečeném pokrmu, který navíc doplníme o plátkované brambory, které budou spolu s ostatními surovinami vyskládané do nádherné skulptury, která zajistí nehynoucí pozornost vašich strávníků.

Ingredience pro:
4 porce

Masové koule

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Přípravu začneme omáčkou. Připravte si dva hrnce. Do jednoho nalijte mléko a přiveďte ho k varu. Ve druhém rozpusťte máslo a pomalu k němu za stálého míchání přidávejte mouku. Dejte pozor, aby se nespálilo! Vznikne vám zlatavá homogenní hmota, k níž za stálého míchání přilijte trochu horkého mléka. Dále rychle míchejte, aby se suroviny propojily. Postupně přidejte veškeré mléko a na mírném ohni vařte 10 minut. Ke konci vaření přidejte sůl a muškátový oříšek a odstavte z ohně.




Mleté maso v hluboké míse smíchejte s nasekanou petrželkou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a případně paprikou a důkladně promíchejte. Brambory oloupejte a dejte je na kamna vařit tak, aby byly hotové jen zhruba z poloviny. Pak je slijte a nechte mírně zchladnout. Vychladlé brambory nakrájejte na tenčí kolečka a vyložte jimi dno a stěny kulaté zapékací mísy.

Z ochucené masové hmoty oddělujte kusy zhruba o velikosti dlaně a uválejte z nich kuličky. Ty vyskládejte vedle sebe na bramborovou vrstvu v zapékací míse. Jednotlivé kuličky od sebe navzájem oddělte plátky brambor, čímž vytvoříte zajímavý efekt včelího úlu. Takto připravenou mísu pak zalijte bešamelovou omáčkou a celý povrch posypejte nasekanou či strouhanou mozzarellou nebo jiným oblíbeným sýrem. Dejte mísu do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte zhruba po dobu 15 minut.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů