Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechové půlměsíce s čokoládovým krémem

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Ořechové půlměsíce s čokoládovým krémem - postup přípravy

Dorůstající půlměsíc od úsvitu lidských dějin symbolizoval mladou bohyni pohanských kultů, z nichž mnohé přetrvaly až do dnešních dob. Pokud jste součástí některé z těchto tradic a hledáte cukroví k uctění bohyně, anebo jen pátráte po zajímavém nápadu na neobvyklý dezert, upečte si tyto krásné, lahodné a krémové dortíky ve tvaru dorůstajícího půlměsíce.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Světlý krém

Čokoládový krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pro přípravu korpusu vyšlehejte 80 gramů cukru se změklým máslem a vypracujte krémovitou strukturu. K té prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte jemně mleté vlašské ořechy a vše dobře promíchejte tak, aby v těstě nezůstaly hrudky.

2. KROK

Z bílků ušlehejte spolu s cukrem pevný sníh, který jemně vmíchejte do těsta. Plech o velikosti 24×34 cm vyložte pečicím papírem a vytřete máslem a rozprostřete do něj připravené těsto, které vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 20 minut. Hotový korpus by měl být měkký, jen na povrchu by měla vzniknout tenká křupavá vrstva.

3. KROK

Zatímco se těsto peče, připravte světlý krém. Šest žloutků smíchejte s cukrem a šlehejte, dokud nezvětší svůj objem a nezískají bělavou barvu. Tuto směs pak rozetřete na horký korpus na plechu a pak jej vraťte zpátky do trouby dopéct dalších 10 minut.

4. KROK

Nyní připravte čokoládový krém. V kastrůlku smíchejte mléko s cukrem a na středním ohni vařte do zhoustnutí. Přidejte na kostky nakrájené máslo a na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud směs nezíská hladkou a lesklou konzistenci. K té pak přidejte mleté vlašské ořechy a rumovou esenci, znovu promíchejte a stáhněte z plotny. Nechte krém trochu zchladnout a pak ho rozetřete na korpus a ten dejte na alespoň 2 hodiny vychladit. Nakonec s pomocí skleničky vykrájejte menší kousky ve tvaru půlměsíce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů