Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Růžičkové buchty s makovou náplní

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Růžičkové buchty s makovou náplní - postup přípravy

Zajímavou variací na makové buchty jsou takzvané buchty růžičkové, které chutnají podobně, ale připravují se odlišně. Recept na ně nám poskytla paní Martina Wágnerová.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Všechny suroviny na těsto dejte do zadělávací mísy, mléko by mělo být vlažné. Vypracujte z něho robotem nebo rukama lesklé nelepivé těsto. Mísu přikryjte a dejte na teplejší místo hodinu kynout.

2. KROK

Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte strouhaný perník, cukr, rum a zavařeninu. Mléko v hrnci přiveďte k varu a přisypejte mletý mák. Krátce ho povařte, Hotový mák pak dejte do mísy k připravené směsi, vše dobře promíchejte a nechte vychladnout.

3. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na vál, pokud se bude lepit, mírně ho pomoučněte. Rozdělte ho na 3 díly. Z každého udělejte obdélníkovou placku asi 5 milimetrů silnou. Každou potřete třetinou makové náplně. Pak ji srolujte a konec přilepte prsty, aby roláda držela. Trochu ji roztáhněte rukama do délky a nití podobně jako knedlíky nařežte na 10 plátků.

4. KROK

Plech s vysokým okrajem vymažte sádlem. Plátky těsta dejte na plech naležato, aby byla náplň vidět, a skládejte je podobně jako buchty. Pomažte je rozpuštěným sádlem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na asi 40 až 45 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů