Mleté řízky z trouby s bramborovou kaší - postup přípravy
Smažené a poté s cibulí zapečené mleté řízky jsou opravdová lahoda, která nejlépe chutná podávaná s bramborovou kaší. Recept na chutný oběd nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na maso
Na kaši
Vepřovou plec umelte v mlýnku na maso spolu se syrovou bramborou. V jiné míse namočte plátky toustového chleba v mléce, a jakmile ho nasáknou, mírně vyždímané je přidejte do masa. Ke směsi přidejte kysanou smetanu, nastrouhaný sýr gouda a dle chuti opepřete a osolte.
V talíři si rozšlehejte vejce s trochou mléka, které podle chuti osolte a opepřete. Na další talíř si připravte strouhanku. Z masové směsi vytvarujte řízečky. Ty nejprve obalte ve strouhance a poté ve vajíčku. Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a řízečky na ní osmahněte.
Nakrájejte si cibuli na půlkolečka. Polovinu vsypejte na dno zapékací mísy. Poté na ni položte opečené řízečky a na ně nasypejte druhou polovinu cibule. Do mísy se již nemusí dávat tuk, ale je to samozřejmě možné, případně lze použít i výpek, pokud není spálený. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte 25 až 30 minut.
Během pečení si připravte bramborovou kaši. Oloupejte brambory, nakrájejte na kousky a dejte vařit se solí, dokud nebudou hodně měkké. V jiném rendlíku si ohřejte trochu mléka. Z brambor slijte vodu, přidejte máslo a řádně rozšťouchejte. Poté přilévejte horké mléko a šťouchejte a míchejte, dokud nebude kaše požadovaně hustá. Použít lze u elektrický šlehač, který ji krásně vyšlehá, nebo tyčový mixér. Během míchání kaši dle chuti dosolte a servírujte spolu s řízečky.