Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moravské kynuté koláčky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Moravské kynuté koláčky - postup přípravy

Kynuté koláče s nějakou tradiční náplní jsou vynikající záležitostí a nebývají ani příliš složité. Recept na ně nám poskytla paní Kateřina Kaštanová, která na ně nedává drobenku, ale zapráší je moučkovým cukrem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte vlažné mléko, přidejte cukr a droždí a nechte několik minut vzejít kvásek. Poté přidejte vanilkový cukr, 2 žloutky, změklé máslo a nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu, přisypejte prosátou hladkou a polohrubou mouku a nakonec sůl. Promíchejte a vypracujte rukama nebo robotem do hladkého nelepivého těsta. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout.

2. KROK

Těsto vyklopte na vál a udělejte z něho placičky s důlkem o průměru asi 5 centimetrů (případně větším, záleží na vás). Doprostřed dejte zvolenou náplň jako tvaroh, mák, povidla, marmeládu, případně cokoli jiného dle vaší fantazie. Koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout.

3. KROK

Rozšlehejte žloutek, potřete jím okraje koláčků a vložte plech do předehřáté trouby na 180 °C. Koláčky pečte, dokud okraje nebudou hezky dozlatova. Po vychladnutí koláčky posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů