Mramorovaná třešňová bublanina - postup přípravy
Třešňová bublanina je výborná věc. My vám dnes ukážeme, jak ji udělat ještě lepší. Do hry vstoupí kakao a při formování těsta se inspirujeme téměř alchymistickým cukrářským uměním ze zemí vycházejícího slunce. Takhle dobrou a vláčnou bublaninu jste ještě nejedli!
Ingredience
Třešně umyjte, zbavte je stopek a pecek a důkladně je nechte okapat a osušte na papírových utěrkách od veškeré přebytečné vody, která by narušila strukturu těsta.
Do hlubší misky nasypejte kakao. Připravte si trochu horké, ale ne vroucí vody a přilijte ji ke kakaovému prášku. Metličkou smíchejte na polotekutou hmotu podobnou polevě a odložte ji na chvilku stranou.
Vyklepněte osm vajíček, které jste předem nechali odležet a zteplat na pokojovou teplotu, a oddělte bílky od žloutků. Bílky nalijte do velké hluboké mísy. Přidejte špetku soli a trochu cukru. Elektrickým šlehačem začněte šlehat a pokračujte s tím, dokud nezískáte pevnou a lesklou pěnu. V průběhu šlehání dosypávejte postupně i zbylé množství cukru.
Žloutky zamíchejte, abyste vytvořili jednolitou hmotu a vmíchejte ji vařečkou do bílkového sněhu. V průběhu míchání přidejte do hmoty vanilkovou esenci a po částech vmíchejte prosátou hladkou mouku.
Asi dvě třetiny hotového těsta vlijte do dortové formy a špachtlí urovnejte povrch. Ke zbylému těstu přidejte předpřipravenou kakaovou hmotu a cikcak ji nalijte na těsto v plechu. Špachtlí ještě obě těsta zlehka promíchejte, aby se tmavá hmota dostala do nižších vrstev.
Na celý povrch těsta rovnoměrně rozmístěte vypeckované a osušené třešně. Vložte plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.
Hotovou bublaninu poprašte přes sítko moučkovým cukrem, naporcujte a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.