Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Metrový koláč s čokoládou a vanilkovou náplní

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Metrový koláč s čokoládou a vanilkovou náplní - postup přípravy

Metrový koláč je osvědčená klasika, kterou můžete podávat ve všední dny ke kávě, ale také ji servírovat na oslavách. Na první pohled vypadá příprava složitě, ale nebojte se, nic těžkého to není.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Sirup

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do mísy s vaječnými žloutky přilejte teplou vodu, olej a vanilkový cukr. Vše důkladně vyšlehejte a nechte bokem. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky, do kterých, za stálého šlehání, přisypte natřikrát cukr. 

Tip: Sníh z bílků šlehejte na střední výkon, abyste získali nadýchanou hmotu.

2. KROK

Do mísy se žloutky přisypte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Vše promíchejte a do mísy nadvakrát přimíchejte sníh s bílků. 

Tip: Suché suroviny přidávejte přes sítko, abyste se vyhnuli vzniku hrudek.

3. KROK

Těsto rozdělte na dvě stejné části a do jedné z nich poté přisypte kakao. Připravte si dvě formy srnčí hřbet, vytřete je máslem a vysypte moukou.

Poznámka: Místo másla můžete použít margarín. Na vysypání použijte polohrubou mouku, která lépe saje než ta hladká a s těstem se snadněji spojí. 

4. KROK

Formy položte na plech. Jednu naplňte světlým těstem a do druhé vylijte těsto s kakaem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.

Tip: Po upečení vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Píchněte do něj špejlí – pokud vytáhnete čistou špejli, máte upečeno. Je-li na ní trocha těsta, pečte ještě pár minut.

5. KROK

Připravte si druhý plech vyložený pečicím papírem a upečená těsta na něj vyklopte z forem. Zatímco se korpusy chladí, připravte si náplň. Vanilkový pudinkový prášek zalijte trochou mléka a pomocí metličky vše dobře promíchejte. 

6. KROK

Zbytek mléka vylijte do rendlíku a přidejte k němu cukr. Ingredience zahřívejte do zhoustnutí – potrvá to přibližně 4 minuty – a přilijte pudinkovou směs.

Poznámka: Mléko před přidáním pudinku nevařte, aby se v mléčné směsi nevytvořily hrudky. 

7. KROK

Hmotu v rendlíku přiveďte k varu a vařte ji 3 minuty. Poté rendlík z plotny sundejte a vmíchejte do něj vanilkové aroma. Nyní si připravte sirup tak, že do mísy s horkou vodou vmícháte cukr a rum. Sirup nechte následně vychladnout. 

Poznámka: Podíl rumu a cukru je volitelný, dle vaší chuti. 

8. KROK

Vychladnuté korpusy nakrájejte na plátky o šířce přibližně 1 cm a každý z nich navlhčete vychladnutým sirupem. Připravte si nyní náplň. V míse vyšlehejte změklé máslo, které nejprve šlehejte samostatně a pak do něj vešlehejte pudink.  

9. KROK

Náplní potřete všechny pláty korpusu a střídavě je lepte jeden ke druhému. Poskládané pláty natřete zbytkem náplně a vložte je do lednice na 2 hodiny. 

Tip: Povrch vyrovnejte pomocí cukrářské fólie nebo pečicího papíru.

10. KROK

Čokoládovou polevu připravíte rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni. Nechte ji vychladnout na 33 °C a poté jí polijte vychlazené koláče. Zbytek čokolády vlijte do cukrářského sáčku, pomocí kterého vytvořte na dezertu ozdobné pruhy.

Tip: Koláč krájejte zešikma nožem, který jste předtím vložili do teplé vody. 

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů