Mramorový koláč - postup přípravy
Zná to asi každý. Náhle se dozvíte, že přijede nečekaná návštěva na kávu. Čím ji ale takto narychlo pohostit? Vsadit můžete třeba na snadný mramorový koláč z piškotového těsta, který je díky zakysané smetaně velmi jemný a šťavnatý.
Ingredience
Nejprve si ve velké míse vyšlehejte do pěny vejce spolu s krupicovým cukrem. Poté přilijte rozpuštěné máslo a vložte i zakysanou smetanu, v které jste předtím rozmíchali jedlou sodu.
Nakonec ještě vsypte prosátou polohrubou mouku a vypracujte hladké polotekuté těsto. To rozdělte na dvě stejně objemné poloviny. Do jedné z nich nakonec přimíchejte kakaový prášek. Světlé těsto pak ještě ochuťte vanilkovým extraktem.
Vrstvení těst do formy na koláč a fáze pečení
Až budete mít vanilkové a kakaové těsto hotové, pusťte se do kompletace koláče. K ruce si vezměte kulatou formu a vystelte ji pečícím papírem. Pak pomocí lžíce vrstvěte těsta střídavě na sebe. Takto dejte vše péct do trouby na cca 35 minut při teplotě 170 °C.
Servírování mramorového koláče + tipy na závěr
Upečený mramorový koláč z piškotového těsta vyjměte z trouby a nechte zchladnout na plotně. Podávat jej můžete například s kopečkem šlehačky anebo s domácí ovocnou zavařeninou.
Z piškotu lze vytvořit i chutný dortík. Stačí ho jen rozříznout na dva pláty, potřít oblíbeným krémem a přelít čokoládovou polevou. K porci zákusku si dopřejte třeba šálek kávy, teplý čaj anebo horké kakao. Možné je dozdobit koláč i čerstvým ovocem typu borůvky, jahody, meruňky, banány, maliny a podobně. Ostatně ovoce můžete zakomponovat i do samotného těsta před pečením. Přejeme vám dobrou chuť.