Nadýchané ovocné knedlíky - postup přípravy
Kdo by nechtěl umět ovocné knedlíky, jako je dělávaly naše babičky. Podle tohoto receptu na obzvlášť nadýchané knedlíky od paní Anety Mühlhandlové se vám to určitě podaří.
Knedlíky
Náplň
Posyp (volitelně)
Mouku nasypejte do větší zadělávací mísy. Uprostřed udělejte důlek, ve kterém vyrobte pomocí tří lžic vlažného mléka a rozdrobeného droždí kvásek. Promíchejte s troškou mouky a zasypejte zlehka cukrem. Připravený kvásek přikryjte utěrkou a nechte ho v teple vyběhnout.
Do těsta přidejte sůl, vejce a dle potřeby také mléko. Dobře vypracované těsto poznáte tak, že se nebude lepit na stěny mísy. Po vypracování nechte těsto znovu zhruba hodinu v teple kynout.
Z vykynutého těsta tvořte knedlíky, které naplňte buď ovocem, povidly nebo zavařeninou. Z této dávky je možné udělat 20 velkých knedlíků.
Vytvarované knedlíky vařte ve vroucí vodě pod pokličkou zhruba pět minut, s ohledem na velikost knedlíků. Po pěti minutách knedlíky ve vodě otočte a vařte další tři minuty bez pokličky. Po vyjmutí knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich vyšla pára.
Ovocné kynuté knedlíky je nejlepší posypat opraženou strouhankou, kakaem, grankem nebo moučkovým cukrem a polit rozpuštěným máslem. Vše podle vašeho uvážení a chuti.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.