Nadýchaný a měkký piškot z jogurtového těsta s čerstvými višněmi - postup přípravy
Jogurt a višně, to jsou hlavní hrdinové receptu na vláčný a nadýchaný piškotový moučník. Jeho příprava je snadná a rychlá a zvládne ji bez obtíží i začátečník. Navíc potřebujete jen pár základních surovin za pár korun. Namísto třešní můžete použít prakticky kterékoliv jiné ovoce, případně i směs několika druhů. Záleží jen na vašich možnostech a hlavně na vaší chuti.
Ingredience
Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků do samostatných misek. K bílkům přisypejte trochu cukru a začněte šlehat elektrickým šlehačem, dokud nezískáte bílou pěnu. Pak přisypejte ve dvou fázích zbytek cukru a dále šlehejte, dokud nezískáte pevnou a lesklou pěnu, která drží v misce, i když ji přetočíte vzhůru nohama.
Po jednom pak do bílkové pěny zamíchejte krouživým pohybem špachtlí také oddělené žloutky. Když je úplně zapracujete do hmoty, přidejte také ostatní ingredience, jako je jogurt, olej a hladká mouka, kterou předem smíchejte s práškem do pečiva.
Zapněte troubu na 200 °C a nechte ji předehřát. Plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, případně ho vyložte pečicím papírem. Vlijte těsto do plechu a uhlaďte jeho povrch.
Umyjte třešně, zbavte je stopek a pecek a osušte je papírovými utěrkami. Rozložte je rovnoměrně na těsto v plechu a jemně je zamačkejte do jeho povrchu.
Připravený koláč vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte koláč tak dlouho, dokud se sám nezačne oddělovat od plechu.
Hotový moučník vyjměte z trouby, nechte vychladnout a zasypejte moučkovým cukrem. Nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.