Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný jogurtový koláč bez mouky

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Nadýchaný jogurtový koláč bez mouky - postup přípravy

Nebudete stíhat rozdávat recepty. Tak úžasný je jogurtový koláč, který se vám právě chystáme představit. Na první pohled je úplně jednoduchý a moc se neliší od běžné bábovky. Na pohled druhý je však jeho struktura naprosto nesrovnatelná. Vláčné a nadýchané těsto na první pohled připomíná japonský pandispan, ale je vlhčí – no prostě lepší. Postup je ale podobný. Tak odhoďte všechno ostatní stranou, nasaďte si kuchařskou zástěru a pusťte se s námi do pečení!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky a žloutky do zvláštních misek. Nejprve si k ruce vezměte tu žloutkovou, přidejte do ní cukr a vyšlehejte obojí do světlé pěny.




Pak přidejte řecký jogurt, přisypejte škrob a na jemném struhadle ostrouhejte žlutou kůru z jednoho citrónu a metličkou zamíchejte do hladké konzistence.

Nyní nechte žloutkovou misku chvilku odpočívat a vezměte si k ruce tu bílkovou. Elektrickým šlehačem je vyšlehejte do tuhé pěny s kapkou citrónové šťávy.

Ta urychlí tuhnutí bílkového sněhu, zvýší jeho objem a stabilizuje ho. Stačí pár kapek šťávy na špičku nože, anebo podobné množství kyseliny citrónové.

Když je bílkový sníh tuhý, přimíchejte k němu jemně špachtlí směs žloutků s jogurtem a opět zamíchejte do hladka.

Hotové těsto nalijte do kulaté dortové formy, jejíž dno jste předem vyložili pečicím papírem a stěny pomazali máslem.

Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia a dejte péct koláč po dobu 45 minut. Po dopečení nechte dort dojít ve vypnuté troubě, pak ho vyndejte a nechte zvolna zchladnout na pokojovou teplotu.

Povrch dortu před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů