Nakládané červené zelí s citrónem a jablečným octem - postup přípravy
Obyčejné červené zelí se rázem promění na nekonečně dlouho trvanlivou dobrotu, která ale chutná jako čerstvá zelenina. Stačí jeden den zrání, a to nejlahodnější zelí je hotové. Můžete ho použít jako doplněk různých pokrmů i jako součást zeleninových salátů. Je svěží a křupavé, takže se hodí téměř ke kterémukoliv pokrmu. Pokud máte rádi turecký kebab, už jste se s tímto zelím nejspíš setkali. Je totiž tradiční součástí kebabových wrapů a plněných chlebů.
Ingredience
Hlávku zelí rozkrojte na čtvrtiny a každou z nich nakrájejte na tenké proužky, přičemž odstraňte kusy bílého košťálu. Namísto krájení můžete použít také klasickou škrabku na brambory, díky níž získáte nudličky mnohem jemnější. Rozdělte jednotlivé nudličky od sebe a vložte je do velké mísy.
Vezměte dva středně velké citróny, trochu je dlaních poválejte po pracovní ploše, rozkrojte je a vymačkejte z nich veškerou šťávu. Tu pak nalijte do mísy s nakrouhaným zelím. Přidejte jednu polévkovou lžíci soli a zalijte sklenicí jablečného octa. Rukama nyní zelí v nálevu dobře promíchejte a promačkejte, aby se nálev dostal do všech částí zelí a aby pustilo i svou vlastní šťávu.
Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, do kterých napěchujte veškeré připravené zelí tak, aby bylo ve sklenicích pevně zatlačené. Šťávu, která zůstala v míse po zelí, rovnoměrně rozdělte do všech sklenic. Osušte hrdla se závitem papírovými utěrkami a uzavřete nádoby víčky, která dobře utáhněte, a sklenice otočte dnem vzhůru. Z uvedeného množství surovin byste měli získat tři půllitrové sklenice a jednu čtvrtlitrovou.
Hotové zelí nechte ve sklenicích ležet vzhůru nohama po dobu 1 hodiny. Pak je narovnejte a nechte je 24 hodin stát. Po této době můžete zelí konzumovat, anebo jej uskladněte do chladu a temna, kde vám vydrží až dva měsíce. Podávejte zelí jako součást salátů, anebo ho použijte při vaření jako běžné kupované nakládané zelí.