Nejchutnější smetanový dort - postup přípravy
Klasický rodinný dezert vyniká třemi základními vlastnostmi. Za prvé je snadný na přípravu, za druhé v sobě kombinuje kakaovou a nekakaovou složku a za třetí je plný šťavnaté a jemné smetany. A to je také náš dnešní recept na zaručeně úspěšný dortík, nad kterým členové vaší rodiny zajásají, když jej spatří ve vaší troubě a rádi se nad talířkem s ním sejdou u jednoho stolu. Jen dejte pozor, abyste každému členovi rodiny nemuseli upéct jeho vlastní samostatný dort. Možná se o něj totiž nebudou chtít dělit.
Korpus
Krém
Poleva
Návod na přípravu:
Nejprve si připravte korpus. Do mísy nalijte smetanu, přidejte dvě vajíčka a cukr. Všechny suroviny důkladně vyšlehejte elektrickým šlehačem. Za stálého míchání přisypejte do směsi mouku a jedlou sodu a uhněťte hladké těsto. To si pak rozdělte na dvě části do dvou misek. Do jedné z nich přidejte kakao a důkladně ho rozmíchejte, dokud se kakao nespojí s ostatními ingrediencemi.
Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů a dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Do každého z nich vlijte jednu část těsta a dejte péct do trouby na 25 až 30 minut. Pokud je budete péct naráz, zhruba v polovině doby jejich místa v troubě prohoďte, aby byly oba pláty stejně propečené.
Po vytažení z trouby korpusy nechte vychladnout, vyjměte je z plechu a oba rozpulte na 2 části. Tak vám vzniknou 4 menší placky.
Nyní si připravte krém. Zakysanou smetanu vložte do misky a přidejte k ní sklenici cukru. Obě ingredience dobře vyšlehejte do hladka, aby se cukr rozpustil.
Sestavte dort. Jako základnu použijte kakaový korpus, jehož povrch pomažte zhruba čtvrtinou krému. Na něj položte světlý korpus, opět pomažte krémem a stejným způsobem sestavte zbytek dortu. Poslední vrstvu by měl tvořit smetanový krém.
Nakonec připravte polevu. Do kastrůlku vložte máslo, přidejte cukr, kakao a smetanu (nebo mléko) a postavte na kamna. Přiveďte za nepřetržitého míchání k varu a odstavte z ohně. Ještě chvíli míchejte a nechte trochu zhoustnout. Pak polevou přelijte povrch koláče tak, aby poleva vytvořila nepravidelné fleky.
Dejte hotový dort do lednice vychladnout nejméně na dvě hodiny, nejlépe pak přes noc, aby se korpusy dobře nasákly vlhkostí z náplně.