Masové kuličky s rajskou omáčkou - postup přípravy
Tento recept na masové kuličky s rajskou omáčkou je výjimečný, protože ho můžete připravit na 3 způsoby a s různými přílohami. Užijte si syté jídlo, které zahřeje.
Maso
Omáčka
Na vymazání a smažení
Bramborová příloha
Knedlík
Ostatní ingredience
Začněte s přípravou omáčky. Do hrnce s rozpáleným olejem vsypte cukr, který nechte 2–3 minuty rozpouštět. Jakmile vznikne karamel, zalijte ho vodou a do směsi přidejte celou oloupanou cibuli s česnekem.
Poznámka: Po přidání vody se karamel srazí a může prskat. Jedná se o normální jev. Směs míchejte, dokud se karamel znovu nerozpustí.
Přidejte také celý černý pepř s novým kořením, bobkovým listem, směs osolte a vařte 60 minut. Mezitím připravte masové kuličky.
Mleté maso smíchejte s oreganem, majoránkou, sušeným česnekem, mletou sladkou paprikou, vejci, solí a pepřem.
Tip: Sušený česnek můžete nahradit čerstvým prolisovaným česnekem.
Přidejte vařenou rýži a ingredience důkladně zamíchejte. Následně ze směsi vytvořte masové kuličky a ze základu na omáčku vyjměte cibuli a koření.
Poznámka: Rýži je obecně nutné vařit 15 minut v osolené vodě. Vždy se ale řiďte pokyny k přípravě na obalu konkrétního produktu.
Do omáčkového základu přidejte rajčatový protlak a omáčku vařte 5–7 minut. Třetinu masových kuliček vyskládejte na plech, potřený trochou oleje a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Druhou třetinou masové směsi naplňte vydlabané papriky, které vložte do omáčky, společně se zbytkem masové směsi, z které vytvořte kuličky. Maso v omáčce vařte 10–15 minut.
Během této doby oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte je v osolené vodě 20 minut, doměkka. Následně připravte těsto na bramborové knedlíky.
Vodu smíchejte se sušeným droždím a špetkou cukru. Směs nechte pár minut reagovat a ve větší míse smíchejte prosetou mouku s olejem a solí.
Do směsi vmíchejte kvásek a vše vyšlehejte do těsta, které zakryjte a nechte kynout na teplém místě po dobu 60 minut.
Tip: Kynutí urychlíte vložením těsta do mírně vyhřáté trouby na 40–45 minut.
Vykynuté těsto prohněťte, vytvarujte z něj knedlík, zakryjte ho folií a nechte kynout ještě 10 minut. Mezitím sceďte brambory, které smíchejte s máslem a nasekanou petrželkou.
Knedlík vložte do hrnce s napařovacím vějířem, kde ho napařujte 20 minut, pod pokličkou. Masové kuličky s rajskou omáčkou podávejte s plněnými paprikami a pečenými kuličkami. Přidejte k nim brambory, chléb a knedlík.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy