Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky s rajskou omáčkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Masové kuličky s rajskou omáčkou - postup přípravy

Tento recept na masové kuličky s rajskou omáčkou je výjimečný, protože ho můžete připravit na 3 způsoby a s různými přílohami. Užijte si syté jídlo, které zahřeje.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Maso

Omáčka

Na vymazání a smažení

Bramborová příloha

Knedlík

Ostatní ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou omáčky. Do hrnce s rozpáleným olejem vsypte cukr, který nechte 2–3 minuty rozpouštět. Jakmile vznikne karamel, zalijte ho vodou a do směsi přidejte celou oloupanou cibuli s česnekem. 

2. KROK

Poznámka: Po přidání vody se karamel srazí a může prskat. Jedná se o normální jev. Směs míchejte, dokud se karamel znovu nerozpustí. 

3. KROK

Přidejte také celý černý pepř s novým kořením, bobkovým listem, směs osolte a vařte 60 minut. Mezitím připravte masové kuličky. 

4. KROK

Mleté maso smíchejte s oreganem, majoránkou, sušeným česnekem, mletou sladkou paprikou, vejci, solí a pepřem. 

Tip: Sušený česnek můžete nahradit čerstvým prolisovaným česnekem.

5. KROK

Přidejte vařenou rýži a ingredience důkladně zamíchejte. Následně ze směsi vytvořte masové kuličky a ze základu na omáčku vyjměte cibuli a koření. 

6. KROK

Poznámka: Rýži je obecně nutné vařit 15 minut v osolené vodě. Vždy se ale řiďte pokyny k přípravě na obalu konkrétního produktu. 

7. KROK

Do omáčkového základu přidejte rajčatový protlak a omáčku vařte 5–7 minut. Třetinu masových kuliček vyskládejte na plech, potřený trochou oleje a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.

8. KROK

Druhou třetinou masové směsi naplňte vydlabané papriky, které vložte do omáčky, společně se zbytkem masové směsi, z které vytvořte kuličky. Maso v omáčce vařte 10–15 minut. 

9. KROK

Během této doby oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte je v osolené vodě 20 minut, doměkka. Následně připravte těsto na bramborové knedlíky.

10. KROK

Vodu smíchejte se sušeným droždím a špetkou cukru. Směs nechte pár minut reagovat a ve větší míse smíchejte prosetou mouku s olejem a solí. 

11. KROK

Do směsi vmíchejte kvásek a vše vyšlehejte do těsta, které zakryjte a nechte kynout na teplém místě po dobu 60 minut.

Tip: Kynutí urychlíte vložením těsta do mírně vyhřáté trouby na 40–45 minut.

12. KROK

Vykynuté těsto prohněťte, vytvarujte z něj knedlík, zakryjte ho folií a nechte kynout ještě 10 minut. Mezitím sceďte brambory, které smíchejte s máslem a nasekanou petrželkou. 

13. KROK

Knedlík vložte do hrnce s napařovacím vějířem, kde ho napařujte 20 minut, pod pokličkou. Masové kuličky s rajskou omáčkou podávejte s plněnými paprikami a pečenými kuličkami. Přidejte k nim brambory, chléb a knedlík. 

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů