Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotová roláda se smetanovou náplní

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Piškotová roláda se smetanovou náplní - postup přípravy

Pokud nadýchaný citronový piškot naplníte krémem ze smetanového sýra a smetany a srolujete, získáte jedinečnou roládu. Ozdobit se dá například bílou čokoládou.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Rozklepněte vejce a bílky dejte do šlehací mísy, žloutky uschovejte bokem. Z bílků se solí začněte vyšlehávat sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr. Vše by se mělo šlehat zhruba 7 minut, dokud sníh nebude dostatečně tuhý. Neměl by vám z mísy po jejím obrácení vzhůru nohama vypadnout. Poté do sněhu postupně zašlehejte žloutky. Odložte šlehač a do směsi nastrouhejte kůru z jednoho pečlivě omytého citronu, přidejte šťávu z půlky citronu a zlehka zamíchejte. Od této doby již nešlehejte. Poté přilijte olej, opět promíchejte a následně vanilkovou esenci a opět zamíchejte.

2. KROK

Do směsi prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a opět pečlivě zlehka promíchejte, aby těsto vydrželo hezky vzdušné. Plech vystelte pečícím papírem a těsto na něj po celé ploše rovnoměrně rozprostřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut. Jestli je těsto hotové, vyzkoušejte párátkem. Plech přikryjte velkou utěrkou a obraťte upečenou placku do utěrky. Odstraňte pečící papír, okraj utěrky zahněte nad těsto a z této strany ho do ní srolujte.

3. KROK

Do šlehací mísy dejte smetanový sýr (například Philadelphia nebo mascarpone) a přidejte Salko. Vše vyšlehejte do hladké směsi. Poté přilijte smetanu ke šlehání a opět pečlivě šlehejte, dokud se vše nespojí. Jestli máte rádi hodně sladké, můžete do krému ještě dle chuti zašlehat moučkový cukr.

4. KROK

Rozbalte utěrku, ve které je srolované těsto. Na něj položte pečící papír a zase převraťte. Strana, které byla při pečení vrchní, tak bude opět navrchu. Na ni rovnoměrně naneste vyrobený krém. Piškot poté ve směru, v jakém byl srolovaný v utěrce, srolujte do rolády a tu nakonec zabalte do pečícího papíru, na kterém ležela. Takto srolovaný výtvor dejte na hodinu do lednice, aby ztuhl.

5. KROK

Po vytažení z lednice odstraňte pečící papír. Roládu ozdobte bílou čokoládou, ale je určitě možné použít i čokoládu tmavou. Krájejte na plátky a servírujte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů