Nepečený dort Mnichova chýše - postup přípravy
Dnes bychom vám rádi představili recept na nepečený dort se zvláštním názvem, který v angličtině zní „Monk‘s hut“, což v překladu znamená cosi jako mnichova chýše. Je to snadný a rychlý dort zvláštního tvaru připravený z cukrářských piškotů Savoiardi s neuvěřitelně jemnou a chutnou náplní, která vás velmi rychle přesvědčí o tom, že tento dort si svoji slávu bezezbytku zaslouží. Překvapte své blízké netradičně vyhlížejícím dezertem, který chutná jako výlet do jiných světů.
Ingredience
Návod na přípravu:
Připravte si krém. V hlubší misce smíchejte změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače tyto suroviny vyšlehejte do máslové pěny. Do oddělené misky vyklopte mascarpone nebo tvaroh a přidejte smetanu.
Šlehačem opět obě suroviny vzájemně důkladně vyšlehejte. Obě dvě hmoty, máslovou i smetanovou, smíchejte dohromady a znovu šlehejte, dokud nezískáte nadýchanou hmotu.
Nyní připravte sirup na namáčení piškotů. Do misky nalijte dva decilitry vody pokojové teploty a přidejte do ní džem. Dobře promíchejte do jednolité a hladké konzistence, kterou pak ještě proceďte přes sítko, abyste se zbavili hrubých kousků džemu.
Teď už můžete sestavit mnichovu chýši.
Vezměte servírovací talíř a celé jeho dno pomažte malou vrstvou smetanového krému. Vezměte 10 piškotů, namáčejte je celé do třešňového sirupu a vyrovnejte je vedle sebe do velkého obdélníku ve dvou řadách po pěti kusech. Mezery mezi nimi vyplňte opět třešňovou hmotou.
Zdobicím sáčkem či jiným způsobem naneste na piškotové patro znovu smetanový krém a rozetřete jej do souvislé vrstvy. Tu pak zarovnejte piškoty tak, abyste dostali patro o něco menší, než byla základna. Měli byste ve výsledku dostat dort ve tvaru trojúhelníkové střechy nebo pyramidy. Nezapomeňte všechny piškoty namáčet do třešňového sirupu. Když dostavíte celou pyramidu, pomažte její povrch celým zbytkem krému, který by měl vytvořit velkorysou vrstvu. Nakonec povrch posypejte strouhanou čokoládou a vložte do lednice nejméně na 3 hodiny, lépe ale přes noc.
Dobrou chuť.