Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený dort s jahodami a broskvemi

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nepečený dort s jahodami a broskvemi - postup přípravy

Protože se léto kvapem blíží, je nasnadě inspirovat se recepty na lehké a osvěžující dezerty, které dokonale doplní šálek dobré kávy anebo čaje. Nepečený smetanový dortík s jahodami a broskvemi si prostě zamilujete!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si pečlivě očistíte jahody od stopek a poté je pokrájíte na menší kousky. Pár velkých kusů ovoce si pak nechte na ozdobu dortu. Dále pokrájené jahody vložte do malého hrnce a svařte se třemi lžícemi cukru. Mělo by vám ve výsledku vzniknout jakési pyré. Nyní si k ruce vezměte konzervu s broskvemi a sceďte šťávu do misky. Ovoce pak nakrájejte na menší kousky ostrým nožem a pár celých kusů si nechte na ozdobu.




V další fázi se pusťte do přípravy krémových náplní. Svařené a zchladlé jahody rozmixujte na kaši v kuchyňském robotu a posléze je propojte s 200 mililitry smetany, kterou jste vyšlehali do tuhého sněhu.

Tu můžete dle chuti i dosladit cukrem. Následně si také rozmíchejte želatinu (5 g) ve studené vodě (50 ml) a nechte nabobtnat. Nakonec želatinovou hmotou zahustěte smetanový krém s příchutí jahod.

Stejným způsobem postupujte i u broskví.

Získáte tak broskvový a jahodový krém ze smetany ve stejném množství.

Nyní sestavte nepečený dort. Nejprve namočte část cukrářských piškotů v broskvové šťávě z kompotu a vyskládejte je na dno kulaté koláčové formy. Použít však můžete i jiný tvar.

Následně na ně naneste jahodový krém a opakujte vrstvu ve šťávě namočených piškotů.

Poté piškoty překryjte broskvovou náplní a vše zakončete zbylými piškotovými kusy.

Na závěr si vyšlehejte zbylé množství smetany (asi 300 ml) a pomocí cukrářského sáčku ji naneste na povrch dortu. Dozdobit lze dezert čerstvými kusy jahod a půlkami broskví.

Před podáváním nechte nepečený dort s ovocem několik hodin v lednici. Ideální doba je přes noc. Tak piškoty dokonale nasáknou krémem a budou měkké.

Zákusek si můžete dopřát třeba s šálkem kávy anebo s čajem. Přejeme vám dobré chutnání.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů