Křehké listové koláčky se sádlem a ovocným džemem

ČAS PŘÍPRAVY
160 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Křehké listové koláčky se sádlem a ovocným džemem - postup přípravy

Klasické čtverečky z listového těsta zdobeného zavařeninou jsou klasickým receptem našich babiček a prababiček, který se dědí z generace na generaci. A není divu. Jedná se o velmi levný recept z mála surovin, které jsou snadno dostupné, a přitom je výsledná chuť naprosto úchvatná. Pokud opravdu použijete do receptu sádlo, zjistíte, že dodává těstu neopakovatelnou chuť a vláčnost, jíž s jinými druhy tuků prostě nedocílíte.
1. KROK

Do hrnku či misky nalijte trochu mléka, které zahřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobte do mléka kostku čerstvého droždí, přidejte trochu mouky a lžičku cukru, promíchejte a nechte stát 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit bublinky, což je neklamné znamení toho, že se kvasinky probudily k životu.

2. KROK

Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vložte do hluboké mísy, přilijte k nim aktivovaný kvásek i zbytek mléka (také teplého), přilijte minerální vodu a přisypejte cukr. Všechny ingredience pak velmi dobře prošlehejte do jednolité konzistence. Nakonec jemně špachtlí vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Přes jemné sítko pak do této hmoty v několika fázích prosévejte hladkou mouku, kterou zapracujte do směsi a vytvořte hladké těsto. Přidejte sádlo a pokračujte ve hnětení těsta.

3. KROK

Těsto rozválejte na velký plát, který následně překládejte tak, že přehnete strany směrem do středu a vytvoříte úhledný balíček, jako když skládáte ručníky. Takto těsto zakryjte utěrkou a nechte ho 30 minut kynout. Pak ho znovu rozválejte, znovu seskládejte a opět nechte 30 minut kynout. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Nakonec z těsta znovu vyválejte velkou obdélníkovou placku.

4. KROK

Vyválené těsto rozkrájejte na čtverečky. Doprostřed jedné poloviny čtverečku umístěte jednu lžičku ovocné zavařeniny a druhou polovinu čtverečku přes ni přehněte. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek těsta. Hotové čtverečky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení poprašte hotové čtverečky moučkovým cukrem a podávejte. 

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 187 hlasů
Nahlásit chybu
98 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt