Nepečený sušenkový dort s karamelovou polevou - postup přípravy
Obyčejné křehké sušenky mohou posloužit jako základ korpusu i krému pro originální nepečený dort. V kombinaci s karamelovou polevou je opravdu vynikající. nepečeného dortu i jeho krému.
Na korpus
Na krém
Na karamel
Obyčejné křehké sušenky dejte do mixéru a rozmixujte je nadrobno. Pak k nim přilijte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Dejte směs do dortové formy o průměru 23 centimetrů, upěchujte a dejte ztuhnout do mrazáku.
Na krém v mixéru rozmixujte sušenky spolu s cukrem. Potom k nim nalijte 250 mililitrů smetany ke šlehání o pokojové teplotě a rozmixujte, aby se vytvořilo jakési těsto. Namočte plátky želatiny do hodně studené vody a nechte 5 minut hydratovat (případně místo plátků použijte 12 g práškové želatiny). Želatinu krátce prohřejte v mikrovlnné troubě a zašlehejte do těsta. Do mísy nalijte 500 mililitrů studené smetany ke šlehání a vyšlehejte šlehačku. Asi čtvrtinu směsi přimíchejte k těstu, pak přidejte další čtvrtinu a následně těsto nalijte do zbytku šlehačky a vymíchejte dohladka. Naneste krém na sušenkový korpus a dejte ho na několik hodin ztuhnout do lednice.
Na karamel dejte do studené vody 2 plátky želatiny (nebo 4 gramy práškové). Na pánev dejte cukr, přidejte 2 lžíce vody, dejte ji na sporák a za stálého míchání počkejte, až zkaramelizuje do hnědé barvy. Poté stáhněte teplotu a přimíchejte máslo. Pak přimíchejte smetanu ke šlehání a několik minut za neustálého míchání vše svařte. Poté pánev sejměte z plotýnky a přimíchejte do ní želatinu. Až karamel vychladne, nalijte ho do formy a dejte na několik hodin do lednice.
Po ztuhnutí, nejlépe na druhý den, odstraňte boky formy. Vršek dezertu ozdobte například karamelizovanými nasekanými mandlemi, celou sušenkou a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.