Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený sušenkový dort s karamelovou polevou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nepečený sušenkový dort s karamelovou polevou - postup přípravy

Obyčejné křehké sušenky mohou posloužit jako základ korpusu i krému pro originální nepečený dort. V kombinaci s karamelovou polevou je opravdu vynikající. nepečeného dortu i jeho krému.

Ingredience pro:
1 porce

Na korpus

Na krém

Na karamel

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Obyčejné křehké sušenky dejte do mixéru a rozmixujte je nadrobno. Pak k nim přilijte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Dejte směs do dortové formy o průměru 23 centimetrů, upěchujte a dejte ztuhnout do mrazáku.

2. KROK

Na krém v mixéru rozmixujte sušenky spolu s cukrem. Potom k nim nalijte 250 mililitrů smetany ke šlehání o pokojové teplotě a rozmixujte, aby se vytvořilo jakési těsto. Namočte plátky želatiny do hodně studené vody a nechte 5 minut hydratovat (případně místo plátků použijte 12 g práškové želatiny). Želatinu krátce prohřejte v mikrovlnné troubě a zašlehejte do těsta. Do mísy nalijte 500 mililitrů studené smetany ke šlehání a vyšlehejte šlehačku. Asi čtvrtinu směsi přimíchejte k těstu, pak přidejte další čtvrtinu a následně těsto nalijte do zbytku šlehačky a vymíchejte dohladka. Naneste krém na sušenkový korpus a dejte ho na několik hodin ztuhnout do lednice.

3. KROK

Na karamel dejte do studené vody 2 plátky želatiny (nebo 4 gramy práškové). Na pánev dejte cukr, přidejte 2 lžíce vody, dejte ji na sporák a za stálého míchání počkejte, až zkaramelizuje do hnědé barvy. Poté stáhněte teplotu a přimíchejte máslo. Pak přimíchejte smetanu ke šlehání a několik minut za neustálého míchání vše svařte. Poté pánev sejměte z plotýnky a přimíchejte do ní želatinu. Až karamel vychladne, nalijte ho do formy a dejte na několik hodin do lednice.

4. KROK

Po ztuhnutí, nejlépe na druhý den, odstraňte boky formy. Vršek dezertu ozdobte například karamelizovanými nasekanými mandlemi, celou sušenkou a můžete servírovat.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů