Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí tvarohový šnek

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí tvarohový šnek - postup přípravy

Sladké pečivo je jedním ze snídaňových hitů komerčních pekáren v každém větším městě. Ráno zpestřené nějakým voňavým a chutným kouskem je hned o něco snesitelnější a člověka ani tolik nemrzí každodenní cesta do práce. Pakliže byste si rádi nějaké podobné pečivo upekli doma sami, ať už proto, že vyjde levněji, anebo proto, že máte plně pod kontrolou suroviny, které k jejich výrobě potřebujete, přinášíme vám recept na domácí sladké šneky s tvarohem a zakysanou smetanou, které ty z pekárny v mnohém dokonce předčí.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Mléko lehce zahřejte, aby bylo vlažné a vysypte do něj sušené droždí. Přidejte půl lžičky cukru a dvě až tři lžíce mouky. Dobře promíchejte a nechejte stát půl hodiny na teplém místě. Když se na povrchu směsi začnou hojně vytvářet bublinky, můžete pokračovat v práci.

Odměřte si 350 gramů mouky a nasypejte ji do misky. Přidejte k ní 50 gramů cukru a špetku soli a dobře promíchejte. K mouce přidejte zakysanou smetanu a změklé máslo a zpracujte na hmotu drobivé struktury. K té pak přilijte aktivovaný kvásek, těsto dobře promíchejte, mísu přikryjte fólií nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě stát zhruba hodinu.

Tvaroh vložte do misky a rozklepněte k němu vajíčko. Přisypejte 100 gramů cukru a důkladně všechny suroviny utřete do jednolité konzistence.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou plochu, lehce ho ručně propracujte a vyválejte na obdélníkovou placku o síle kolem půl až jednoho centimetru. Na tuto placku rovnoměrně naneste tvarohovou náplň a stočte ji do těsné roládky. Tu pak nakrájejte na menší kusy, zhruba dva centimetry široké.



Zapněte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyskládejte připravené šneky a nechte je zhruba půl hodinky odpočívat, aby trochu nakynuly. Před pečením potřete povrch šneků rozkvedlaný, vajíčkem a vložte do trouby péct po dobu zhruba 20 minut.



Zakysanou smetanu smíchejte s jednou polévkovou lžící cukru a důkladně rozmíchejte, aby se cukr ve smetaně rozpustil. Touto směsí pak po dopečení pomažte povrch všech šneků a můžete podávat.



Dobrou chuť.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů