Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený tříbarevný tvarohový dezert s čokoládovou polevou

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut

Nepečený tříbarevný tvarohový dezert s čokoládovou polevou - postup přípravy

Mimořádně jemný vrstvený tvarohový řez s kakaem a čokoládovou polevou. Tento dezert se bez pochyby dostane do výběru vašich nejoblíbenějších. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, zapotřebí je na ni jen pár surovina nemusíte ani zapínat troubu. Svým charakterem je tato dobrota jako stvořená jak pro slavnostnější pohoštění, tak i pro chvíle neodbytné chuti na sladké.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ve vodní lázni rozpusťte 120 gramů čokolády a přidejte k ní 50 mililitrů plnotučné smetany (ideálně by měla být zahřátá na 60 stupňů Celsia). Důkladně obě suroviny promíchejte do jednolité směsi a odstavte z kamen.




Do hluboké misky vyklopte smetanový sýr mascarpone. Přidejte 15 gramů cukru a míchejte, dokud se všechny krystalky úplně nerozpustí.

Nalijte 30 mililitrů mléka do malé misky a přidejte k ní 5 gramů želatiny. Promíchejte a nechte chvilku odstát, dokud želatina nenabobtná. Pak přilijte do směsi trochu horké vody a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

Pak ji přilijte do misky k oslazenému smetanovému sýru.

Promíchejte a přidejte půl polévkové lžíce citrónové šťávy.

V samostatné misce vyšlehejte 100 mililitrů plnotučné smetany spolu s 15 gramy cukru do jemné a nadýchané pěny. Tu pak pomalými pohyby vmíchejte do smetanového sýra, abyste vytvořili homogenní konzistenci.

Připravte si formu na biskupský chlebíček, kterou vyložte ze všech stran pečicím papírem nebo přilnavou potravinářskou fólií. Do formy navršte asi třetinu smetanového krému, vyrovnejte jeho povrch špachtlí a vložte na 10 minut do mrazáku.

Do zbytku krému přidejte 85 gramů čokoládové hmoty, kterou jste připravili dříve. Dobře promíchejte, abyste získali krém světle hnědé barvy. Vyjměte formu z mrazáku a přidejte polovinu tmavého krému na bílou vrstvu. Opět uhlaďte a vraťte na dalších 10 minut do mrazáku.

Zbylou smetanovou hmotu smíchejte se zbytkem čokoládové směsi, vytvořte nejtmavší krém a tím pak doplňte zbytek prostoru ve formě. Povrch dobře zarovnejte a zakryjte formu potravinářskou fólií a vložte dezert vychladit do ledničky.

Mezitím připravte čokoládovou polevu. Rozpusťte želatinu v troše vody. Do jiné misky nasekejte 30 gramů čokolády. V kastrůlku smíchejte kakao s cukrem, nalijte k této směsi smetanu, postavte na kamna a přiveďte k varu. Když začne hmota bublat, vařte ji, dokud nezhoustne. Pak nechte směs trochu vychladnout, rozmíchejte v ní rozpuštěnou želatinu, důkladně promíchejte a touto směsí přelijte rozdrcenou čokoládu v misce. Míchejte tak dlouho, dokud se kousky čokolády nerozpustí.

Hotovou polevou přelijte vychlazený dezert a uhlaďte po stranách.

Povrch zasypejte kakaovým práškem a ozdobte sekanými ořechy. Nechte ještě chvíli ztuhnout v lednici, nakrájejte na porce a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů