Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechové koule s máslovou polevou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Ořechové koule s máslovou polevou - postup přípravy

Pokud chcete o Vánocích připravit něco, co nemá na slavnostní tabuli každý druhý, vytvořte ořechové koule. Skládají se z jemného těsta, které doplňují křupavé ořechy.

Ingredience pro:
17 kusů
+ -

Těsto

Poleva

Náplň

Na obalení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Uvařené žloutky smíchejte s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich změklé máslo se zakysanou smetanou, solí a vanilkovým cukrem. 

2. KROK

Do hladké směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a vytvořte těsto, které přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a vložte na 20 minut do lednice.

Tip: Aby bylo těsto hladké a bez hrudek, mouku s práškem, před použitím, prosejte a mouku přidávejte do směsi po částech.

3. KROK

Nyní připravte polevu. Cukr zalijte mlékem a do směsi přidejte máslo. Vše zahřívejte, za stálého míchání 3 minuty. Jakmile se směs začne vařit, pokračujte ve vaření další 1–2 minuty. Polevu přelijte do jiné misky, kde ji nechte volně chladnout.

4. KROK

Z těsta odebírejte kousky o průměru 4 cm. Z každého kousku vytvořte placku, do jejíhož středu vložte ořech, okraje těsta uzavřete a vytvořte z něho kuličku. 

Poznámka: Postup opakujte u zbylého těsta s vlašskými ořechy, které můžete nahradit mandlemi. 

5. KROK

Naplněné kuličky odkládejte na plech, vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení nechte ořechové koule vychladnout, poté je namočte do polevy a obalte v nasekaných ořeších. 

6. KROK

Ořechové koule vyskládejte na chladící mřížku, kde nechte polevu chvilku tuhnout a poté je servírujte jako vánoční cukroví nebo dezert.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů