Ořechové koule s máslovou polevou - postup přípravy
Pokud chcete o Vánocích připravit něco, co nemá na slavnostní tabuli každý druhý, vytvořte ořechové koule. Skládají se z jemného těsta, které doplňují křupavé ořechy.
Těsto
Poleva
Náplň
Na obalení
Nejprve připravte těsto. Uvařené žloutky smíchejte s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich změklé máslo se zakysanou smetanou, solí a vanilkovým cukrem.
Do hladké směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a vytvořte těsto, které přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a vložte na 20 minut do lednice.
Tip: Aby bylo těsto hladké a bez hrudek, mouku s práškem, před použitím, prosejte a mouku přidávejte do směsi po částech.
Nyní připravte polevu. Cukr zalijte mlékem a do směsi přidejte máslo. Vše zahřívejte, za stálého míchání 3 minuty. Jakmile se směs začne vařit, pokračujte ve vaření další 1–2 minuty. Polevu přelijte do jiné misky, kde ji nechte volně chladnout.
Z těsta odebírejte kousky o průměru 4 cm. Z každého kousku vytvořte placku, do jejíhož středu vložte ořech, okraje těsta uzavřete a vytvořte z něho kuličku.
Poznámka: Postup opakujte u zbylého těsta s vlašskými ořechy, které můžete nahradit mandlemi.
Naplněné kuličky odkládejte na plech, vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení nechte ořechové koule vychladnout, poté je namočte do polevy a obalte v nasekaných ořeších.
Ořechové koule vyskládejte na chladící mřížku, kde nechte polevu chvilku tuhnout a poté je servírujte jako vánoční cukroví nebo dezert.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Наташа Шакинко