Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Osvěžující jahodové mojito s citrónem

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Osvěžující jahodové mojito s citrónem - postup přípravy

Jahody, máta a citrón. Tyto tři přísady jsou pro sebe navzájem jako stvořené. Omamná sladkost červených plodů doplněná o lehkou nakyslost a osvěžující závan mátových lístků se pojí dohromady do naprosto nevšední až ohromující chuti. Až ji zakusíte, nebudete chtít o běžném jahodovém kompotu ani slyšet. A nejlepší je na tom to, že tahle dobrota je skvělá jak během parného léta, tak i v zimě jako voňavá připomínka uplynulého léta.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:




Jahody umyjte a zbavte je stopek. Vložte je na dno třílitrové sklenice, přidejte dva plátky citrónu a jednu snítku čerstvé máty. Nezapomeňte předtím zavařovací sklenici dobře umýt a alespoň 10 minut vyvařit ve vroucí vodě.

Přiveďte k varu asi 2,5 litru (lépe raději více, záleží to na velikosti jahod) a zalijte s ní jahody a ostatní přísady ve sklenici až po hrdlo. Nechte takto stát asi 30 až 40 minut.

Poté tekutinu slijte do hrnce, přidejte k ní cukr a přiveďte na kamnech k varu. Vařte nálev tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, což bude trvat asi 2 až 3 minuty varu.


Nalijte hotový sirup zpátky do sklenice, uzavřete víčkem a pevně dotáhněte.

Sklenici otočte vzhůru nohama a zakryjte teplou utěrkou a nechte zvolna vychladnout.

Jak jahodové mojito podávat?

Budete potřebovat:

  • limetka – 1 ks
  • citrónová šťáva – 1,5 cl
  • bílý rum – 6 cl
  • ledová tříšť – 2 až 3 velké hrsti
  • zavařené jahodové mojito – dle potřeby
  • lístky máty na ozdobu
  • čerstvé jahody na ozdobu
  • moučkový cukr na ozdobu

Limetku dobře umyjte, rozkrájejte ji na čtvrtky a ty vložte na dno vysoké sklenice. Přidejte jednu či dvě jahody, které jemně rozdrťte a zasypejte ledovou tříští. Přilijte citrónovou šťávu, bílý rum a zalijte zavařeným jahodovým mojitem. Obsah sklenice lehce promíchejte, dosypte ještě trochou ledové tříště, jejíž povrch ozdobte čerstvou jahodou, lístkem máty a zasypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů