Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tajemství dokonalé a bohaté chuti domácí turecké kávy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 6 minut

Tajemství dokonalé a bohaté chuti domácí turecké kávy - postup přípravy

Tureckou kávu v éře kávovarů už si vaří málokdo. Espresso, latté macchiato nebo cappuccino si může doma připravit prakticky každý, nicméně je to stále vykoupeno vysokou pořizovací cenou nejenom přístrojů, ale i náplní, které jsou pro jejich chod určeny. Málokdo už si tak doma připraví klasickou tureckou kávu z mletých kávových zrn zalitých vodou. Přitom se jedná o tu nejčistší formu kávového nápoje, kterou si lze představit, nehledě na to, že je i zdaleka nejlevnější. Pokud navíc víte, jak takovou kávu správně připravit, získáte šálek bohaté chuti a vůně, který už nebudete chtít nikdy měnit.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základ je kávový pudr

Nemyslíme tím teď žádnou speciální látku zvýrazňující chuť a vůni. Hovoříme o jemnosti mletí kávových zrn. Právě pro přípravu tzv. turka je zapotřebí, aby byla umletá velmi jemně tak, že svou konzistencí připomíná pudr. Pokud kupujete již mletou kávu, mělo by být na obalu označení, že je určena pro přípravu turecké kávy. Jestliže si kávu melete sami, zopakujte proces několikrát po sobě, dokud nezískáte nejjemnější prach.




Kávu zalijte vlažnou vodou

I když je to nezvyklé, kávová zrna skutečně předají vodě své nejjemnější aroma a chuť jen tehdy, když se zahřívají pomalu a zvolna. Proto je zapotřebí jemně namletý kávový prášek zalít vodou, která má pokojovou teplotu.

Také kávu nesypejte do hrnku, ale použijte konvičku. Jen tak je možné přípravu provést správně a navíc můžete odfiltrovat sedlinu.

Před zahřátím promíchat

Když jste kávu zalili vlažnou vodou, je zapotřebí ji důkladně promíchat. Vezměte lžičku a promíchejte kávu v konvičce, aby se všechna namočila do vody. Jen tak vám turecká káva odhalí veškeré bohatství své plné chuti.

Zahřejte na kamnech

Nakonec kávu v konvičce zahřejte na kamnech tak, aby byla horká, ale nevařila se. Ideálně by se teplota měla pohybovat kolem 90 stupňů Celsia.

Hotovou kávu přelijte přes sítko do hrníčků a podávejte samostatně nebo s mlékem. A dejte nám vědět do komentářů, jak vám chutnala.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů