Pajerský koláč - postup přípravy
Z kynutého těsta a tvarohu lze upéci lahodný pajerský koláč sypaný perníkem. Recept nám na něj poskytla paní Romana Važanská. Více receptů od ní najdete na jejích stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz/
Na těsto
Na náplň
Na posypání
Do mísy prosejte oba druhy mouky a smíchejte je se solí. Poté v mouce udělejte důlek, rozdrobte do něho droždí s trochou cukru, přilijte trochu vlažného mléka a zadělejte kvásek. Počkejte pár minut dokud nezačne pracovat. Pak přidejte zbytek surovin (mléko musí být opět vlažné), a vypracujte z nich těsto. Musíte hníst tak dlouho, dokud nebude hladké a nelepivé. Poté mísu přikryjte utěrkou a dejte zhruba na hodinu kynout na teplejší místo.
Během kynutí si připravte tvarohovou náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse utřete tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Cukru dejte podle toho, jak máte rádi tvaroh sladký. Poté přimíchejte udělaný sníh.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte ho na čtyři díly. Z každého vyválejte placku kulatého tvaru maximálně půl centimetru silnou. Tu pak na válečku přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto potřete vrstvou tvarohu, ale asi 1,5 centimetru od kraje náplň již nedávejte. Okraje pak přehněte ke středu, aby místo kruhu vznikl čtverec. Poté je potřete rozšlehaným vejcem.
Troubu si rozehřejte na 200 °C a koláče v ní pečte, dokud nebudou hezky dozlatova. Připravte si před dopečením rozpuštěné máslo. Poté koláče vyndejte z trouby a ještě horké místa s tvarohem posypejte strouhaným perníkem a polijte většinou másla. Zbytek másla smíchejte s trochou rumu a potřete jím okraje. Počkejte, až koláče vychladnou, posypte je moučkovým cukrem a servírujte.